Ali Federer, Đoković in Nadal trenirajo enako?

V teniški skupnosti se je nekako obveljavila neresnica, da Rafael Nadal ali Novak Đoković temeljita na neznosnem trudu in napornih treningih, medtem ko se Roger Federer zanaša večinoma na talent. Seveda temu ni tako, ampak včasih tako izpade. Vsi trije so vrhunski atleti z neverjetnimi teniškimi sposobnostmi.

Pierre Paganini pravi, da Federer trenira enako zagreto kot pred leti (Foto: Tennisworldusa.com)

37-letni Roger Federer kljubuje svojim letom in še naprej kreira sam vrh teniškega sveta. Tudi mladi talenti, ki ga počasi že dohajajo in si sem ter tja priborijo kakšno zmago, so še vedno daleč za njim. Vsaj na konstantni bazi. Talent te lahko ponese samo tako daleč, ostalo pa je trud, volja in trening. Fitnes trener Švicarja Pierre Paganini verjame, da Federer trenira (fitnes) ravno toliko kot Nadal ali Đoković.

“Na igrišču se ne vidi toliko moči Rogerja, ampak to ne pomeni, da ni aktiven v fitnes dvorani. Roger ima zelo raznovrstno igro, kar pomeni, da mora biti hiter. Mora imeti hitrejše delo nog kot običajen igralec. Vsi trenirajo glede na njihov karakter in osebnost, ne moreš imeti enake metode za vse. Federer je drugačen igralec, kot sta Nadal in Đoković, ampak vsi trije so veliki šampioni. Roger je zame nekaj posebnega, človek govori angleško, rusko, japonsko, špansko in kitajsko. Jezike govori s kreativnostjo, ampak hkrati govori tudi jezik telesa. Njegova koordinacija, hitrost in telo so nekaj posebnega, saj mora ostati kreativen igralec. Roger trdo trenira, tako dela že od začetka. Sledim mu vsak dan in že od nekdaj, presenečen sem, s kakšnim veseljem trenira.”