Àlex Corretja: “Nadal in Đoković nista normalna. Onadva sta unikatna.”

Pred OP Avstralije smo dobili edinstveno priložnost za ekskluzivni pogovor z Àlexom Corretjo, bivšim drugim igralcem sveta, ki je v karieri dosegel 2 Grand Slam finala, osvojil 17 ATP turnirjev in enkrat slavil na zaključnem turnirju najboljših ob koncu sezone. Leta 2000 je s Španijo slavil v Davisovem pokalu, istega leta na olimpijskih igrah v Sydneyju pa si je priboril še bronasto medaljo v konkurenci dvojic (v karieri je osvojil 3 turnirje).

Intervjuje s svojimi strokovnimi komentatorji je omogočil Eurosport.

Alex Corretja Foto Eurosport 3 - Àlex Corretja: "Nadal in Đoković nista normalna. Onadva sta unikatna."
Alex Corretja (Foto Eurosport)

TENIŠKI SVET: So imeli TOP 3 igralci na OP Avstralije prednost, ker so bili pred turnirjem nameščeni v Adelaidu?

ALEX CORRETJA: Imeli so veliko prednost, ampak ne samo zato, ker so bili tam. Če bi v Adelaide postavil druge tenisače, verjetno ne bi imeli nobene prednosti. Ne postavljam na prvo mesto Adelaide, ampak njih kot igralce.

TENIŠKI SVET: Novak Đoković lovi deveti naslov na OP Avstralije. Zakaj misliš, da je tako uspešen v Melbournu?

ALEX CORRETJA: Igrišče v Melbournu ustreza njegovi igri. Ni prehitro, ni prepočasno. Đoković zna trpeti na igrišču, naj bo to dnevna ali nočna tekma, vedno je pripravljen. V zadnjih letih je še izboljšal svoj začetni udarec, tisto ključno pa je, da se v Melbournu žogice odbijajo na višini, ki mu zelo odgovarja. Mislim, da ima najboljši tajming udarcev, in ko so pogoji idealni, je izjemno nevaren. V Avstraliji je pogosto vroče, in ker vrne toliko žogic nazaj v igrišče, je nasprotnikom težko. Proti njemu ni hitrih točk. Tudi če nasprotniki servirajo dobro, Novak vrne servis in jih prisili v izmenjavo.

TENIŠKI SVET: Če bi imel priložnosti igrati proti njemu, kakšno taktiko bi izbral?

ALEX CORRETJA: Z mojo igro? Sovražil bi to, skorajda nemogoče je igrati proti njemu. Kot trener bi rekel, da je Novak tenisač, ki nima šibkosti, še posebej na trdi podlagi. Edina možnost je, da ga spraviš v obup. Rekel bi si, da bom na igrišču preživel toliko ur, kot bo potrebno, da ga premagam. Skušal bi biti zid. Proti njemu moraš biti pripravljen na boj, dal bi vse od sebe in potem bi videli, kdo bi preživel na koncu. Novak je gladiator. Velik borec in zmagovalec. Taktično bi se težko pripravil za tekmo proti takšnemu šampionu.

Alex Corretja Foto Eurosport 1 1024x683 - Àlex Corretja: "Nadal in Đoković nista normalna. Onadva sta unikatna."
Alex Corretja (Foto Eurosport)

TENIŠKI SVET: Si je Novak Đoković res zaslužil toliko negativnih kritik, po tem ko je v javnost prišlo njegovo pismo direktorju turnirja Craigu Tileyju? Izpadlo je, kot da se tenisači pritožujejo nad v resnici ne tako slabimi razmerami.

ALEX CORRETJA: Novak se pogosto izpostavlja, ampak mislim, da se mu ne bi bilo treba. Če se odloči za to, je to vedno njegova odločitev. Čuti, da se mora izpostaviti. Njegovo srce mu pravi tako. Skuša biti pravičen z vsemi igralci, kar je spoštovanja vredno. Želi si pomagati in ostali bo mu morali biti hvaležni. Kolikor sem slišal od tenisačev, so mu hvaležni. Mediji pa si stvari razlagajo po svoje, sploh tiste izjave izven konteksta. Novak, bolj kot kdorkoli drug, dobro ve, da zdravje pride na prvo mesto. Ko sem prebral pismo, sem točno vedel, kaj želi povedati. Ni se pritoževal, ker so morali biti v hotelskih sobah, želel je samo poudariti, da to ni najboljša priprava na OP Avstralije. Vsak je prišel po svoji volji, imeli so izbiro ali ostati v svoji domači državi ali tvegati s prihodom v Avstralijo in igrati na OP Avstralije.

TENIŠKI SVET: Pogosto se govori o spremembah v tenisu. V zadnjih letih je nekaj novih pravil že stopilo v veljavo, nekaj jih še visi v zraku. Govorilo se je celo o tem, da bi igralci imeli na voljo zgolj en začetni udarec in da bi veljal dotik mreže. Kaj meniš glede tega? So spremembe nujne za prihodnost tenisa?

ALEX CORRETJA: Majhne spremembe so nujne, bi rekel, ker tudi življenje se nenehno spreminja. Tenis ne sme ostati v preteklosti, ampak to ne pomeni, da je treba ob tem uničiti celotno zgodovino igre. Dobro je poskusiti. Zato je priročno, da imamo v tenisu več ravni tekmovanj, ker lahko preizkusimo nova pravila. Če delujejo, so lahko zelo dobra za igro. Podaljšana igra v petem nizu tekem na turnirjih za Grand Slam je bila zame zelo dobra sprememba. Ne potrebujemo tekem, ki se končajo z rezultatom 70:68, kot se je to zgodilo v Wimbledonu pred leti. To nima nobenega smisla. Torej, majhne spremembe so nujne, ampak ne smemo spremeniti celotne igre.

Glede pravila, ki ob servisu dovoljuje dotik mreže, moram reči, da sem proti. Ni mi všeč, ker bi sčasoma začeli ciljati mrežo. Igralci so s svojim začetnim udarcem izjemno natančni in bi se hitro prilagodili na novo pravilo. Preveč bi vplivalo na potek igre. Kot tenisač, če igraš z osnovne črte, ne ciljaš v mrežo, ampak če serviraš, lahko meriš v vrh mreže. Veš, kaj mislim? In glede pravila, ki dovoljuje zgolj en servis … to je težko vprašanje. Lahko bi poskusili na nižji ravni, ampak mislim, da ni dobra ideja. Na servisu bi bilo veliko napak … naj poskusijo, ampak je tvegana poteza.

Alex Corretja Foto Eurosport 2 1024x683 - Àlex Corretja: "Nadal in Đoković nista normalna. Onadva sta unikatna."
Alex Corretja (Foto Eurosport)

TENIŠKI SVET: Pred leti se je napovedovalo, da bodo sčasoma na vrh ATP lestvice prišli tenisači, ki igrajo zgolj na moč. Rafael Nadal je večkrat izrazil nezadovoljstvo o prihodnosti tenisa. Ampak zaenkrat se to še ni zgodilo. Vodilni so igralci, ki imajo poleg odličnega napada še bolj odlično obrambo. Kako komentiraš to?

ALEX CORRETJA: Ne bi rekel, da so na vrhu zato, ker se bolje branijo, ampak ker so bolj konstantni od ostalih. Novak zmaguje, ker je njegova konstantnost izjemna. Rafa zmaguje, ker je njegova intenziteta na igrišču skorajda neprekosljiva. Imata zelo dober napad, poleg tega pa še odlično obrambo, mogoče celo boljšo obrambo. Nasprotnike spravljata v obup. Njun ritem je zelo visok in kljub temu, da močno udarjata žogico, naredita zelo malo neizsiljenih napak. Tudi ostali udarjajo žogico z veliko silo, ampak naredijo toliko več napak. Konstantnost je ključna. Strinjam se, da šport postaja vedno bolj fizičen, v tenisu tako moški kot ženske udarjajo žogico izjemno močno, ampak konstantnost je tista, ki prevlada. Še posebej na velikem igrišču, kot je centralno igrišče v Melbournu. Tam ne zmagaš samo z močnimi udarci. Moraš se pomakniti nazaj, odpreti igrišče, izbrati pravi trenutek za napad in tako naprej. Moraš vedeti, kako igrati na tem igrišču, ker ni enako, kot če bi igral na … recimo igrišču številka 12. Torej, ne bi rekel odlična obramba, ampak konstantnost.

Alex Corretja Foto Eurosport 4 1024x683 - Àlex Corretja: "Nadal in Đoković nista normalna. Onadva sta unikatna."
Alex Corretja (Foto Eurosport)

TENIŠKI SVET: Zakaj je tako malo igralcev, ki lahko fizično konkurirajo Novaku Đokoviću in Rafaelu Nadalu? Praviloma bi morali biti tenisači mlajše generacije fizično vzdržljivejši, mar ne? Nekateri so od njiju mlajši več kot deset let. 

ALEX CORRETJA: Mislim, da ju lahko izzovejo fizično, ne pa mentalno. Ne izzovejo ju mentalno, ker niso sposobni držati tega nivoja igre štiri ure zapored. Onadva lahko ohranita visoko raven, medtem ko drugi tega ne zmorejo. To pa zato, ker imata toliko izkušenj in sta navajena. Poleg tega se bolje soočata s pritiskom. Fizično je veliko močnih igralcev, ampak mlajši tenisači ne vedo, kako držati nivo. Najboljši na svetu lahko tečejo celoten maraton z enako hitro. V petem nizu pa gredo še še hitreje, drugi pa se sprašujejo, kako je to mogoče. Trpita bolj kot drugi. Pripravljena sta trpeti. Popolnoma sta predana tenisu, na igrišču in v privatnem življenju, zato sta drugačna. Počasi bom videli vse več vrhunskih tenisačev, ampak potrebujejo čas in izkušnje. Dominic Thiem je pred kratkim osvojil OP ZDA, kar je izjemen dosežek. Sicer ni več najstnik, pa vseeno. Potreboval je več let, da mu je uspelo. Ko se govori o mlajši generaciji … v resnici gre jim odlično! Ampak ne moremo pričakovati, da bodo zmagovali na vsakem Grand Slamu. Potrebujejo svoj čas.

TENIŠKI SVET: Bi izpostavil španskega tenisača mlajše generacije, ki bi lahko sledil uspehom Rafaela Nadala in ostalih odličnih igralcev iz Španije? Kakšna je prihodnost za španski tenis?

ALEX CORRETJA: Rad bi poudaril, da gre za dve različni stvari; ena je Rafael Nadal in druga so ostali španski tenisači. Nadal je drugačen. Ne morejo mu slediti, to je nemogoče, ker je v drugi ligi. Upamo lahko le na normalno dobre tenisače. Nadal in Đoković nista normalna. Onadva sta unikatna. Imeli bomo nekaj odličnih tenisačev, to zagotovo, mogoče bi na tem mestu izpostavil mladega Carlosa Alcaraza Garfio, ki ga trenutno vodi bivši prvi igralec sveta Juan Carlos Ferrero. Imeli bomo dobre tenisače, ampak nihče ne bo kot Rafael Nadal.