20-letnica do gigantske zmage; Williamsova oškodovana

20-letna Japonka Naomi Osaka še zdaj ne more verjeti, kaj ji je uspelo. Osvojila je svoj prvi Grand Slam turnir, v finalu pa je premagala favoritinjo in veliko ljubljenko domačega občinstva Sereno Williams. Američanka je pred letom dni rodila hčerkico, a šampionka je že nazaj v zadnjih faza največjih turnirjev. Tokrat je bila malce prekratka, tekmo pa je zaznamoval incident.

Prva zmaga na turnirjih za Grand Slam za Japonsko (Foto: Zimbio.com)

Kakšne so možnosti, da je Serena Williams ponovno vpletena v škandal na OP ZDA? Velike. Ampak tudi tokrat je bilo za to krivo neprofesionalno delo glavnih sodnikov, čeprav so mnenja pri zadevi deljena. Williamsova je zlomila lopar, zaradi česar je dobila opozorilo in kasneje točko kazni, ker naj bi jo s tribun usmerjal njen trener. To je na turnirjih za Grand Slam seveda prepovedano, čeprav po drugi strani drugje na WTA turneji igralka lahko na igrišče pokličejo trenerja, da skupaj analizirajo dogajanje.

Je sodnik Carlos Ramos ravnal pravilno? Na takšni točki tekme, v finalu Grand Slama pred domačimi gledalci? Mislimo, da ne. Glavnim sodnikom že dolgo časa manjka človeškega elementa in zdrave presoje. Ko je potrebno povzdigniti glas ali klicati žogico izven igrišča, so tiho, medtem ko imajo vseprevečkrat vpliv na izid tekem. Takrat, ko to ne bi bilo potrebno. Tudi tokrat je bilo tako, saj se je Serena počutila ogoljufano, zato mu je rekla, da je tat, saj ji je ukradel točk. Padla je v jok, saj ji ni pomagal tudi nadzornik turnirja, ki roko na srce ni pomagal še nikomur nikoli. Ni primera, da bi kadarkoli spremenili odločitev glavnega sodnika. Igralci so prepuščeni na nemilost sodnikov, ki pogosto vzamejo stvari v svoje roke. Ampak v napačnih primerih in ob napačnem času.

Serena ji je pomagala skozi težke trenutke (Foto: Zimbio.com)

Spremenilo se je čustveno stanje Williamsove, njena zbranost, prejela pa je tudi kazen ene igre! Verjetno bi Naomi Osaka zmagala v vsakem primeru, ampak to sedaj ni pomembno. Ramos je samodejno vplival na finale in nepotrebno dodelil kazensko igro na račun Naomi Osaka. Dejstvo je, da pri uveljavljanju pravila prihaja do nekonstantnostni. Sploh pri moških, na kar je opozorila tudi Serena Williams. Za primer je navedla tudi Anastasijo Sevastovo, ki je prejšnji dan celotno tekmo komunicirala z ekipo in ni prejela kazni. In vemo, da Serena Williams nikoli na igrišče ne pokliče trenerja. Ne rabi dodatne pomoči. Osvojila je 23 Grand Slam turnirjev. 

“V tem trenutku se ne zdi resnično,” je povedala osupla Osaka, ki kar ni mogla verjeti, kaj ji je uspelo. Zmago si je zaslužila. “Mogoče bom dojela čez nekaj dni, kaj mi je uspelo. Zdi se mi, kot še en turnir, razen tega, da je v sobi veliko več novinarjev. Rekla sem si, da ne smejo name vplivati živci ali pritisk. Osredotočila sem se na svojo igro, kar me je pripeljalo do finala. Ni važno, kaj se zgodi, ko stopim na igrišče, obstaja samo tenis.” Serena Williams je po tekmi povedala: “Ne vem, kako se počutim. V nekem trenutku sva obe jokali. Ona je zmagala, ampak ne vem, če se bile solze sreče. Tisti trenutek je bil tako močan, zdelo se mi je, da ne bi smelo biti tako. Ravnokar je zmagala prvi Grand Slam in pomislila sem, kako sem se jaz počutila, ko mi je to uspelo prvič. Nisem želela, da se počuti tako. V meni se je prebudil materinski nagon, rekla sem si, da bova že zmogli in zadržali solze.”