Znani vsi polfinalisti Rolanda Garrosa

Dominic Thiem (Foto: ATP)

Na teniškem odprtem prvenstvu Francije v Parizu so znani vsi polfinalisti. V moški konkurenci sta se kot zadnja v polfinale prebila prvi nosilec, Srb Novak Đoković, in četrtopostavljeni Avstrijec Dominic Thiem.

Dominic Thiem (Foto: ATP)

Đoković, ki še ni izgubil niza, je bil v četrtfinalu boljši od petopostavljenega Nemca Alexandra Zvereva s 7:5, 6:2 in 6:2 in si devetič zagotovil polfinale Pariza. Nemec je v dvoboju delal preveč neizsiljenih napak, teh je imel kar 40, Đoković pa le 18. “Zaostajal sem, nato pa sem odigral štiri, pet popolnih iger. Pomembno je, da ostaneš miren v odločilnih trenutkih,” pravi Đoković, ki lovi nekoledarski Grand Slam po zmagah lani v Wimbledonu in OP ZDA ter letos na OP Avstralije. Srb se bo v polfinalu meril z lanskim finalistom Thiemom, ki je s 6:2, 6:4 in 6:2 izločil desetopostavljenega Rusa Karena Hačanova. Avstrijec se je prebil v svoj četrti zaporedni polfinale Rolanda Garrosa.

Thiem je prevladoval v dvoboju, imel 29 “winnerjev”, tekmec pa le 17 ob 37 neizsiljenih napakah. “Ključen je bil nadzor na točkami. Tudi jutri bom pripravljen, saj je to eno mojih najljubših igrišč na svetu,” je dejal Thiem, ki ima z Đokovićem, zmagovalcem 15 Grand Slamov, razmerje v zmagah in porazih 2:6. Drugi polfinalni par sestavljata drugi in tretji nosilec, Španec Rafael Nadal, ki brani naslov, in Švicar Roger Federer.

Že pred tem je na ženskem delu turnirja ameriška najstnica ruskega rodu Amanda Anisimova v četrtfinalu pripravila prvovrstno senzacijo. Sedemnajstletnica je brez izgubljenega niza, s 6:2 in 6:4, premagala lansko zmagovalko, nekdanjo številko 1 ženskega tenisa Romunko Simono Halep. “Noro! Kar ne morem verjeti. Že igranje proti Simoni je izjemno doživetje, kako pa se je vse skupaj končalo, pa je še bolj noro,” je dejala Anisimova.

Dvoboj je trajal zgolj uro in deset minut. Tretja nosilka Halepova pa je celo izgubila sedem iger zaporedoma v drugem nizu ter je povsem zasluženo izpadla iz nadaljnjega turnirja. Anisimova bo prvič zaigrala v polfinalu katerega od turnirjev za Grand Slam. Lani na OP ZDA je izpadla v prvem krogu, letos na OP Avstralije v Melbournu pa se je prebila do osmine finala, kjer jo je zaustavila Čehinja Petra Kvitova.

V petkovem polfinalu bo Anisimova prekrižala lopar z osmo nosilko Avstralko Ashley Barty, ki je porabila zgolj minuto več, da je izločila 14. nosilko, Američanko Madison Keys, s 6:3, 7:5. Tudi 23-letna Bartyjeva še nikoli poprej ni zaigrala v polfinalu turnirja za veliki slam. Pred tem se je letos na domačem Australian Opnu prebila v četrtfinale, ko jo je izločila krvnica Anisimove Kvitova, poznejša finalistka. V drugem polfinalu bosta igrali 26. nosilka, Britanka Johanna Konta in Čehinja Marketa Vondroušova.

Vir: Tenis Slovenija, STA 2019