Znana tudi slovenska Fed Cup ekipa, poleg tudi Klepačeva!

Za Slovenijo tudi Jakupovićeva in Juvanova. (Foto: Sportida)

Za Slovenijo tudi Jakupovićeva in Juvanova. (Foto: Sportida)

Le dober teden po zaključku Odprtega prvenstva Avstralije, bo nastopil tudi čas za prvo fazo tekmovanja v letošnji izvedbi Pokala federacij. Slovenija se bo tokrat v Veliki Britaniji predstavila v močnejši zasedbi kot nazadnje.

Za Slovenijo tudi Jakupovićeva in Juvanova. (Foto: Sportida)
Za Slovenijo tudi Jakupovićeva in Juvanova. (Foto: Sportida)

Slovenijo so lansko leto na Pokalu federacij v Estoniji predstavljale Tamara Zidanšek, Kaja Juvan, Nina Potočnik in Nika Radišič. Ekipa je dosegla cilj, v skupini C, kjer so bile še Hrvaška, Madžarska in Švedska, zasedla 3. mesto in si tako priborila obstanek v 1. evroafriški skupini.

V letošnjem februarju, natančneje od 6. do 9. februarja, bo v Bathu v Veliki Britaniji potekala nova izvedba Pokala federacij, Slovenija pa se bo tokrat predstavila v malenkost spremenjeni in hkrati močnejši zasedbi. Znova bosta državni grb branili Kaja Juvan in Nina Potočnik, v pomoč pa jima bosta še Dalila Jakupović in Andreja Klepač. Prav slednji dve bi v konkurenci dvojic znali dobiti marsikatero še kako pomembno točko v boju za čim boljši končni rezultat.

Od najboljših bodo tako manjkale le Tamara Zidanšek, Polona Hercog in Katarina Srebotnik, ki je zadnji nastop v Pokalu Fed zabeležila leta 2012. “V letu 2019 žal ne bom mogla biti del slovenske  teniške reprezentance za pokal  federacij,  zaradi  že  določenih  in  izbranih  teniških  turnirjev,  ki  se  jih  bom  udeležila  in  ostalih obveznosti. Odločitev, da v letu 2019 ne bom mogla sodelovati, je podrejena cilju, ki sem si ga kot teniška igralka zastavila za prihajajoče leto. Vzdušje v reprezentanci je odlično in verjamem, da bo tako tudi v letu 2019. Ekipi Fed Cup želim čim boljšo uvrstitev,” je svojo odločitev za neudeležbo v tokratni izvedbi Pokala federacij komentirala Zidanškova.

Skupina še ni znana

Vlogo selektorja bo v Veliki Britaniji opravljal Andrej Kraševec, pomagal pa mu bo Daniel Šantl. V Bathu bodo reprezentance Velike Britanije, Srbije, Hrvaške, Madžarske, Turčije, Grčije, Gruzije in Slovenije razvrstili v dve skupini po 4 ekipe. Prvouvrščeni ekipi se bosta uvrstili v t.i. play-off, ki prinaša borbo za preboj v drugo svetovno skupino, zadnja ekipa vsake skupine pa bo nazadovala v 2. evroafriško skupino.

Spodaj dodajamo še pričakovane zasedbe možnih tekmic Slovenije. Ob vsaki igralki je zapisano mesto, ki ga tenisačica zaseda na WTA lestvici.

Hrvaška (Petra Martić 32., Donna Vekić 34.),
Gruzija (Ekaterine Gorgodze 163., Mariam Bolkvadze 310.),
Grčija (Maria Sakkari 41., Valentini Gramatikopoulou 171.),
Madžarska (Timea Babos 59., Fanny Stollar 121.),
Srbija (Aleksandra Krunić 55., Olga Danilović 108.),
Turčija (Basak Eraydin 180., Pemra Ozgen 236.),
Velika Britanija (Johanna Konta 37., Heather Watson 91.).