Wimbledonu po novem podaljšana igra v petem nizu

Wimbledon bo spremenil tradicijo (Foto: Google)

Wimbledon je sprejel veliko odločitev, ko so naznanili, da bodo uvedli podaljšano igro v petem nizu. Debata se je pričela, ko sta letos Kevin Anderson in John Isner odigrala najdaljši polfinale v zgodovini turnirja. Južnoafričan je slavil s 26:24 v petem nizu, kar ga je precej izmučilo za finale proti Novaku Đokoviću.

Še bolj pomembno pa je bilo dejstvo, da sta zaradi tega precej pozno pričela Rafael Nadal in Novak Đoković. Spomnimo pa se še najdaljše tekme v zgodovini med Johnom Isnerjem in Nicolasom Mahutom, ko je Američan slavil po 11 urah igre s 70:68.

Na Grand Slam turnirjih tenisači igrajo podaljšano igro še v New Yorku, in sicer po uveljavljenih teniških pravilih, če je izid izenačen na 6:6. V Parizu in Melbournu za zdaj podaljšane igre v petem nizu ni, ampak se igra na dve igri razlike.

Spremembo je komentiral John Isner. “To pravilo, ki so ga sprejeli, v celoti podpiram. Oba s Kevinom sva predlagala spremembo po tistem polfinalu. Pri 12:12 v petem nizu se zdi smiselno, da uvedemo podaljšano igro. To bo dobro za igralca, ki zmaga, saj se mora pripraviti za naslednjo tekmo. Pa tudi za gledalce, ki plačajo, da vidijo celoten dnevnik urnik.”