Wimbledon: Juvanova z zmago do zmenka s Sereno

Juvanova je na koncu vendarle morala priznati premoč 23-kratni zmagovalki turnirjev za Grand Slam. (Foto: Instagram)

Juvanova je na koncu vendarle morala priznati premoč 23-kratni zmagovalki turnirjev za Grand Slam. (Foto: Instagram)

Slovenska tenisačica Kaja Juvan je v tekmi 1. kroga Wimbledona prišla do prve zmage v karieri na turnirjih velike četverice. 18-letna Ljubljančanka je s 6:4, 2:6, 6:4 ugnala Čehinjo Kristyno Pliškovo, v 2. krogu pa jo čaka obračun proti najtrofejnejši aktivni tenisačici Sereni Williams. 

Kaja Juvan do prve zmage na turnirjih velike četverice. (Foto: Instagram)
Kaja Juvan do prve zmage na turnirjih velike četverice. (Foto: Instagram)

18-letni slovenski tenisačici je uspelo. V svojem drugem nastopu na turnirjih velike četverice je prišla do prve zmage in s tem tudi uspeha kariere. Po treh težkih preizkušnjah v kvalifikacijah, Kaji Juvan tudi v glavnem delu turnirja ni bilo lahko. Nasproti ji je stala 94. igralka sveta Kristyna Pliškova, ki je dobro pripravljenost na travnati podlagi potrdila v Birminghamu, kjer je nanizala kar 5 zmag in se prebila v četrtfinale turnirja serije WTA Premier.

Juvanova je pričela zelo odločno in si ekspresno hitro priigrala prednost s 5:1. Prvi dve žogici za niz je imela Ljubljančanka že v 8. igri, a se je Čehinja takrat še rešila in z odvzemom servisa nasprotnici zaostanek znižala na 3:5. V naslednji servisni igri je Juvanova prvi niz uspešno pripeljala h koncu, v drugem nizu pa je bila Pliškova tista, ki je bila boljša. Kot edina si ji priigrala tudi dve ‘break’ žogici in obe izkoristila ter dvoboj popeljala v tretji niz.

Odločilni del tekme je Juvanova pričela na najboljši način – s takojšnjim ‘breakom’. V naslednjih 5 servisnih igrah je slovenska tenisačica skupaj izgubila le 6 točk in slavje se je lahko pričelo.

Zdaj proti eni in edini Sereni

Juvanova je z zmago proti Pliškovi naredila nov velik korak k preboju med najboljših 100 na svetu, kamor pa bi se že uvrstila z morebitno zmago v 2. krogu. A Slovenko čaka izjemno težka naloga. Na drugo stran igrišča se bo nasproti postavila dolgoletna 1. igralka sveta Serena Williams, ki je v Wimbledonu med posameznicami naslov slavila že 7-krat, nazadnje leta 2016. Lansko leto je prišla vse do finala, tam pa jo je ugnala Nemka Angelique Kerber.

Wimbledon, posamezno (Ž), 1. krog
Hercog P. (Slo) – Kužmova V. (Svk) 4:6, 7:6(5), 7:5
Jakupović D. (Slo) – Flipkens K. (Bel) 1:6, 3:6
Zidanšek T. (Slo) – Bouchard E. (Kan) 6:3, 5:7, 8:6
Juvan K. (Slo/Q) – Pliškova Kr. (Češ) 6:4, 2:6, 6:4

2. krog
Keys M. (Zda/17) – Hercog P. (Slo) [3.7.]
Zidanšek T. (Slo) – Wang Q. (Kit/16) [4.7.] 
Williams S. (Zda/11) – Juvan K. (Slo/Q) [4.7.]

Wimbledon, posamezno (M), 1. krog
Berrettini M. (Ita/17) – Bedene A. (Slo) 3:6, 6:3, 6:2, 7:6(3)