WIM: Zidanškova mimo 2. ovire, Jakupovićeva ne

Zidanškova le še korak do preboja v glavni del Wimbledona. (Foto: Rowland Charles Goodman)

Zidanškova le še korak do preboja v glavni del Wimbledona. (Foto: Rowland Charles Goodman)

Za Slovenijo je bil tretji tekmovalni dan v Wimbledonu polovično uspešen. Dalili Jakupović, ki je navduševala s svojimi predstavami na travnati podlagi v Nottinghamu in Birminghamu se žal ni uspelo uvrstiti v 3. krog kvalifikacij, je pa le še zmago od glavnega dela turnirja oddaljena Tamara Zidanšek, ki je ugnala tekmico iz Lihtenštajna. 

Zidanškova le še korak do preboja v glavni del Wimbledona. (Foto: Rowland Charles Goodman)
Zidanškova le še korak do preboja v glavni del Wimbledona. (Foto: Rowland Charles Goodman)

Tamara Zidanšek obračuna proti 170. igralki sveta ni pričela ravno najbolje, saj je v prvih treh igrah obakrat izgubila svoj začetni udarec in se znašla v zaostanku z 0:3. Pri zaostanku z 2:5 je Konjičanka na servis Kathinke von Deichmann rešila žogico za niz, nato pa s 6 zaporednimi osvojenimi igrami prišla do vodstva z 7:5 in 1:0.

Ko je ob vodstvu Zidanškove s 5:2 v drugem nizu vse kazalo na to, da bo obračuna konec že po dveh odigranih nizih, je podoben preobrat kot Tamara v drugem nizu uprizorila tenisačica iz Lihtenštajna. Osvojila je 5 zaporednih iger in rezultat v nizih poravnala na 1:1. V tretjem nizu ni bilo igre na servis Zidanškove, ko tekmici ne bi bili poravnani na 40:40, a 1. nosilka kvalifikacij je ostala zbrana in z dvema “brejkoma” prišla do pomembne zmage.

Zadnjo oviro bo predstavljala Romunka

Če se je Zidanškovi letos tako na OP Avstralije kot tudi OP Francije zalomilo pri 2. kvalifikacijski oviri, pa je sedaj Konjičanka le še korak oddaljena od krstnega preboja na glavni del turnirja za Grand Slam. Kot zadnja se bo Tamari nasproti postavila 9 let starejša Romunka Alexandra Dulgheru, ki si je mesto v 3. krogu kvalifikacij izborila na podoben način kot Zidanškova. 29-letna Dulgherujeva je najboljši rezultat v Wimbledonu dosegla leta 2010, ko se je prebila v 3. krog. Tenisačici se med seboj še nista pomerili.

Nov slab začetek usoden za Jakupovićevo

Poleg Zidanškove si je mesto med najboljših 100 tenisačic na svetu pred kratkim izborila tudi Dalila Jakupović, ki pa za razliko od Konjičanke nima več možnosti za preboj v glavni del turnirja v Wimbledonu. Primorko je namreč v 2. krogu kvalifikacij ugnala 19-letna Rusinja Anna Kalinskaya (146. igralka sveta), ki je dobro pripravljenost napovedala že z zmago proti Sabine Lisicki v 1. kvalifikacijskem krogu. Jakupovićeva, ki je med obračunom posegla tudi po zdravniški pomoči, je tako kot že nekajkrat v zadnjem času tekmo pričela slabo in se hitro znašla v zaostanku. Rusinja je vodila že s 6:2 in 5:2, Dalila pa je tudi tokrat “vstala od mrtvih” in celo povedla s 6:5 v drugem nizu. Tedaj je Rusinja izsilila podaljšano igro, v kateri je slavila s 7:4 in prišla do mesta v 3. krogu kvalifikacij.

Wimbledon (Velika Britanija, £15,982,000, trava), posamezno (Ž)
1. krog kvalifikacij
Zidanšek T. (Slo/1) – Christie F. (Vb/WC) 6:3, 6:3
1. krog kvalifikacij: Jakupović D. (Slo/7) – Imanishi M. (Jap) 6:2, 6:2
2. krog kvalifikacij: Zidanšek T. (Slo/1) – Deichmann K. (Lih) 7:5, 6:4
2. krog kvalifikacij: Kalinskaya A. (Rus) – Jakupović D. (Slo/7) 6:2, 7:6(4)
3. krog kvalifikacij: Zidanšek T. (Slo/1) – Dulgheru A. (Rom/16)

Posamezno (M)
1. krog kvalifikacijRola B. (Slo) – Vatutin A. (Rus/24) 6:4, 4:6, 6:3
2. krog kvalifikacij: Vanni L. (Ita) – Rola B. (Slo) 6:7(5), 6:4, 6:3