Velik šampion: Alcott OP Avstralije osvojil 5. zapored!

Alcott še 5. zapored najboljši v Melbourneu. (Foto: zimbio.com)

Alcott še 5. zapored najboljši v Melbourneu. (Foto: zimbio.com)

Ne le Novak Đoković, Naomi Osaka, Pierre Hugues Herbert, Nicolas Mahut, Samantha Stosur, Shuai Zhang, Barbora Krejčikova, Rajeev Ram, Lorenzo Musetti in Clara Tauson, velika zmagovalca Odprtega prvenstva Avstralije so tudi Dylan Alcott, Heath Davidson, Diede de Groot, Gustavo Fernandez, Joachim Gerard, Stefan Olsson in Aniek Van Koot.

Alcott še 5. zapored najboljši v Melbourneu. (Foto: zimbio.com)
Alcott še 5. zapored najboljši v Melbourneu. (Foto: zimbio.com)

Avstralec Dylan Alcott šteje 28 let, v življenju pa se poleg tenisa na invalidskem vozičku ukvarja še s profesionalnim igranjem košarke na vozičkih, je voditelj na radiu in motivacijski govorec. Rodil se je s tumorjem ovitim okoli hrbtenjače, bil v prvih tednih življenja uspešno operiran, saj je bil tumor uspešno izrezan. To na žalost ni preprečilo paraplegije.

Na Odprtem prvenstvu Avstralije je v tekmovanju uradno poimenovanem quad wheelchiar tennis” še 5. zapored posegel po lovoriki, pri slavnostnem govoru pa so ga preplavile emocije. S 6:4 in 7:6(2) je ugnal Davida Wagnerja. Alcott je skupaj z rojakom Heathom Davidsonom osvojil tudi naslov v konkurenci dvojic.

V “quad wheelchair” turnirju so nastopili 4 tekmovalci. Gre za konkurenco tenisačev, ki imajo bistveno izgubo funkcionalnosti v vsaj enem delu zgornje okončine, lahko pa trpijo tudi za različnimi motnjami poleg kvadriplegije oz. tetraplegije.

De Grootova prvič najboljša tudi v dvojicah

Ob “quad wheelchair” turnirju v moški konkurenci, so potekali tudi tradicionalni turnirji na invalidskem vozičku tako v moški in ženski posamični konkurenci kot tudi v dvojicah. Pri dekletih je oba naslova osvojila Nizozemka Diede de Groot, ki je bila v dvojicah najboljša skupaj z rojakinjo Aniek Van Koot, pri moških pa je med posamezniki slavil Argentinec Gustavo Fernandez, v dvojicah pa sta bila najboljša Belgijec Joachim Gerard in Šved Stefan Olsson.

Vrhunci finala “quad wheelchair” (M)