Tsitsipas ustavil mladega Čeha in se uvrstil v polfinale

Stefanos Tsitsipas (Foto: Screenshot)

Stefanos Tsitsipas se je zanesljivo uvrstil v polfinale Odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. V četrtfinalu je po dveh urah in 17 minutah ustavil pohod mladega Čeha Jirija Lehečke in ga premagal s 6:3, 7:6 (2), 6:4.

Stefanos Tsitsipas (Foto: Screenshot)

Štiriindvajsetletni Atenčan se je četrtič in tretjič zapovrstjo uvrstil med štiri najboljše na OP Avstralije, za prvi finale pa se bo v petek pomeril proti Rusu Karenu Khachanovu. Dve leti starejši Rus je napredoval po predaji Američana Sebastiana Korde pri vodstvu prvega s 7:6 (5), 6:3, 3:0.

Tsitsipas v svojem obračunu ni blestel, a je bil v ključnih trenutkih zbran in se ves čas dobro reševal iz težav. V prvem nizu je do odločilnega odvzema servisa prišel v drugi igri, v drugem pa je odlično odigral predvsem podaljšano igro, potem ko je pred tem branil žogice za “break” tekmeca.

Tudi v tretjem nizu je ves čas ohranjal korak prednosti, potem ko je ubranil tri zaporedne žogice za “break” v sedmi igri. Odločilni odvzem servisa je dosegel prav v zadnji igri.

Češki debitant v četrtfinalu turnirjev velike četverice nikoli doslej ni preskočil prvega kroga, v Melbournu pa je nanizal štiri zmage. Kljub porazu med osmimi najboljšimi bo prihodnji ponedeljek prvič v karieri zasedel mesto med najboljšimi 50 na lestvici ATP.

Tsitsipas pa ostaja v žrebu in še naprej ni okusil grenkobe poraza v četrtfinalih Grand Slamov. V petek si bo prizadeval za drugi nastop v finalih Grand Slamov. Leta 2021 ga je na zadnji stopnički kljub vodstvu z 2:0 v nizih na OP Francije ustavil Srb Novak Đoković.

“Ne vem, ta dvoboj je bil nekoliko drugačen, na koncu pa je pomembno, da sem našel rešitev in zmagal,” je po zahtevnem obračunu dejal Tsitsipas.

“To je bil eden najtežjih dvobojev s tremi nizi, ki sem jih tukaj odigral. Jiri je igral zelo dobro na tem turnirju, v zadnjem času igra sijajno in želim mu veliko uspeha v prihodnosti,” je tri leta mlajšega tekmeca pohvalil Atenčan.

“Moral sem kljubovati zelo močnim žogam z osnovne črte, to je bila naloga, ki sem se ji moral res z vsem srcem posvetiti. Podaljšana igra je bila ključna, vsaj tako si mislim. Pomembno je bilo vzpostaviti prevlado v dvoboju. To sem čutil in vedel, da bi lahko bila prednost odločilna,” je še dodal Grk.

Vir: Tenis Slovenija, STA