Španec bi drugi servis kar ukinil

Rafael Nadal verjame, da bi morali v tenisu narediti nekaj sprememb. Še večjih kot so te, ki jih postopoma že uvajajo iz preizkušajo na zaključnem turnirju v Milanu. 

Nadal je za ukinitev drugega servisa (Foto: Tennisworldusa.com)

Španec se bori za manj agresiven tenis in pomembnost psihološke pripravljenosti. Razumljivo, saj je v tem eden najboljši, če ne najboljših, čeprav je tudi sam eden vodilnih na svetu, ko pride do napadalne igre (še posebej na peščeni podlagi, kjer je izjemno nevaren iz napada, medtem ko se lahko vedno zanese na neprodorno obrambo)

“V glavi nimam specifične ideje, ampak na neki točki bomo morali storiti nekaj glede začetnega udarca,” je povedal Nadal, ki je od najboljše štirice – če zraven štejemo še Andyja Murrayja – imel najmanj nevaren začetni udarec. “Spremeniti bi morali pravila. Igralci postajajo vse večji in servisi so vedno hitrejši. Če v naslednjih generacijah ne najdemo rešitve, se bojim, da bo prihodnost tenisa ležala v moči. To je lahko nevarno.”

Podobnih polemik je bilo v tenisu v zadnjih letih kar nekaj, začele pa so se že z novim tisočletjem, a če pogledamo dejansko stanje in uspehe med tenisači na ATP turneji v zadnjih letih, opazimo, da še vedno prednjačijo igralci, ki se zelo dobro branijo. Agresivna igra je pomembna, a servis ni prevladal, tako kot so se tega bali. Zdi se, da je bolj kot začetni udarec danes pomemben return.

Pomembna je konstantnost z osnovne črte in fizična pripravljenost. Če je v najboljši štirici najbolj agresiven pri igri Roger Federer, imajo prav vsi zelo dobro obrambo. Verjetno najboljšo na ATP. Novak Đoković, Rafael Nadal in Andy Murray so dokaz tega, medtem ko se Srba že od samega preboja med najboljše uvršča med enega najboljših returnerjev vseh časov. 

Nadal je še dodal: “Spomnim se Ilieja Nastaseja, ki je bil fantastičen. Rad sem gledal tak tenis, kjer je bilo malo več razmišljanja. Bilo je bolj magično, saj sta bila pomembna talent in taktika. Tega manjka v tenisu.”