Roger Federer: “Tenis je postal veliko bolj fizičen”

Roger Federer je med profesionalce stopil leta 1998, ko sta še igrala Andre Agassi in Pete Sampras. Švicar zato dobro ve, kakšne spremembe je doživel tenis v zadnjih dvajsetih letih. Pravi, da bo igral samo takrat, ko bo pripravljen.

Federer bo začel v Brisbaneu (Foto: Tennisworldusa.com)

37-letnik je odgovoril na nekaj vprašanj o tem, če je šport res postal bolj fizičen. “Res je, v preteklosti so lahko udarjali močneje, ampak gibanje se je premikalo iz počasno na srednje hitro, počasno, srednje hitro, zelo hitro. Igra je v osnovi danes hitrejša. Ritem je hitrejši. Zato je težko igrati. Če nasprotnik udari močno žogico, moraš tudi ti udariti močno žogico. Včasih si šel na mrežo, udaril vole. Igrali so Henman, Sampras, Krajiček. Zato si moral hitro k mreži. Sedaj nihče ne igra na mreži, bolj udobno nam je na osnovni črti. Drugačna igra je.”

Federer že nekaj let ne igra na pesku. Prilagojen urnik bo koristil do konca kariere.Upam, da ostali igraci ne mislijo, da bodo imeli takšen urnik šele pri 36 letih. Lahko začnejo že pri 25 letih. Moja filozofija je, da igram, ko sem pripravljen. Ne bom igral na turnirjih, če ne bom pripravljen. Govoril sem z nekim tenisačem, ki mi je dejal, da je bolje biti na poti kot trenirati doma. Tega ne bo mpočel. Raje bom doma, pripravljen, in nato se bom vrnil. Če me vidite, bom vedno dal vse od sebe.”