Roger Federer: Še vedno na vrhu

Vrhunski šport je zavezan mladosti. Še posebno danes, ko je zahtevan nivo fizične pripravljenosti višji kot kdajkoli prej. Fantje in dekleta so hitrejši, višji, močnejši. Tenisači ob natrpanem urniku, ki narekuje nenehno preskakovanje med kontinenti in igranje tudi v izrednih vročinskih razmerah, so še posebej na udaru. Optimalna starost za doseganje vrhunskih rezultatov šteje 25 let. Zmagovalcev turnirjev za Grand Slam, starejših od 30 let, pa je le za vzorec. Roger Federer bo letos praznoval 37. rojstni dan in je trenutno najboljši igralec na svetu.

Federer od lanskoletnega OP Avstralije skorajda ne pozna poraza (Foto: Zimbio.com)

Švicarjeva generacija, ki vključuje Andyja Roddicka, Marata Safina, Fernanda Gonzaleza, Davida Nalbandiana, Tommyja Haasa, Nikolayja Davydenka, Lleytona Hewitta in ostale, je večinoma upokojena ali pa se skozi ATP karavano prebija s podpovprečnimi rezultati. So zgolj senca izjemnih tenisačev, ki so nekdaj bili. Medtem elegantni Baselčan še naprej niza uspehe in kljubuje starosti ter športnim medijem, ki so ga ob slabših rezultatih že ničkolikokrat prehitro pošiljali v pokoj, nato pa ob naslednji priložnosti kovali v nebo.

Federer je po slabši sezoni pred leti na poti zmagoslavja, ki je še ne namerava hitro končati. Iz tedna v teden se meri z mlajšimi, uspeha željnimi tekmovalci in jim večkrat kot ne očita teniško lekcijo. Trenutno kraljuje na prvem mestu, medtem ko ga delno dohaja le pet let mlajši Rafael Nadal. Še vedno med hitrejšimi in atletsko sposobnejšimi, je Federer živ dokaz klišejskega izreka, da so leta zgolj številka. In čeravno fizično ni med močnejšimi, to nadoknadi s spretnostjo in fineso. Izbira udarcev, občutek pri mreži in preciznost agresivne igre je le nekaj izmed razlogov, ki pričajo o njegovi priljubljenosti.

Roger je moral priznati premoč Juanu Martin del Potru (Foto: Zimbio.com)

To opazijo tako teniški navdušenci kot tisti, ki jih ta šport sploh ne zanima. Ko na igrišče stopi Federer, se nabito polne tribune stadiona prebudijo. Zasliši se glasen trušč ploskanja rok, žvižganje, evforija. Vedno miren, vedno gospod. Še v izbruhu jeze. Toda v srcu nezaustavljiva želja po tekmovanju in zmagi. Ko začne na igrišču čarati s svojo Wilson palico, sledi izmenjavanje izbuljenih pogledov navijačev. Nasmejane oči preprosto ne morejo dojeti, kaj so pravkar videle. To je nekaj drugačnega, na tej ravni nevidenega. O tenisu ti ni potrebno vedeti ničesar, še več, lahko ga celo sovražiš, toda ko igra Federer, preprosto veš, da spremljaš nekaj posebnega.

In zakaj še vztraja? Dosegel je vse, kar se doseči da. Zaslužil je več kot katerikoli drug tenisač v zgodovini belega športa. Podrl je malodane vsakršen mogoč rekord in si že prislužil mesto med teniškimi velikani. Komu se še mora dokazati? Federer igra za navijače, za svojo trenersko ekipo, svoje ljubljene, svojo državo. Federer igra zaradi ljubezni do igre. In prav zaradi neomajne želje in borbenosti je še vedno eden glavnih favoritov na prav vsakem turnirju, na katerem nastopi. Vrhunski šport je zavezan mladosti. Morda res, razen če si Roger Federer.