Roger Federer: “Lahko bi bil še bogatejši”

Roger Federer je bil vedno mojster, kar se tiče načrtovanja koledarja in teniškega urnika. To je eden izmed glavnih razlogov, zakaj je večino svoje kariere ostal brez poškodb in da še danes pri 37 letih igra na tako visokem nivoju. Vse je mogoče, dokler ima željo, da igra.

Roger je ciljal na dolgo kariero (Foto: Tennisworldusa.com)

“Vedno sem si želel igrati, dokler bom lahko,” je povedal Federer po zmagi v Miamiju. “Vse od leta 2004, ko sem postal 1. na svetu in mi je fitnes trener sestavil dolgoletni načrt. Lahko bi zaslužil več denarja, če bi igral na več turnirjih, ampak sem vedno izbral drugo možnost. Nisem želel igrati več kot 20 turnirjev na leto. Če pogledamo nazaj, Yevgeny Kafelnikov je igral po 30 ali 32 turnirjev letno. Nikoli si nisem želel tega. Če igram, želim igrati dobro, brez poškodb. Ljubim to igro in na koncu se mi je moj koledar obrestoval, ker sem še vedno zdrav in kompetativen. Še vedno čutim, da lahko izboljšam igro in najdem nove načine.” 

Federer vedno da vse, od sebe, nekoč pa so ga – verjeli ali ne – obtožili, da je namerno izgubljal. “V prvem nastopu v Dubaju ni bilo lepo. Leta 2002 so me kritizirali, da nisem dal vse od sebe, da sem namerno izgubil in bilo je težko, ker sem bil v drugem krogu enojic in dvojic. Zadnji dve igri nisem igral dobro, ampak to je bilo hitro igrišče in ljudje takoj opazijo, kaj se dogaja. Rainer je bil boljši v tisti tekmi. Letos kasneje pa sem se vrnil in osvojil turnir. Počutil sem se, kot da se moram dokazati. Začutil sem podporo oboževalcev tam.”