RG: Tesen poraz Juvanove, konec tudi za Zidanškovo

Kaja Juvan blesti v Parizu. (Foto: Google)

Kaja Juvan blesti v Parizu. (Foto: Google)

Slovenska tenisačica Kaja Juvan, ki je novembra lani dopolnila 18 let, je bila že v svojem krstnem nastopu v glavnem delu katerega izmed turnirjev za Grand Slam blizu zmage. V 1. krogu Roland Garrosa je bila od Ljubljančanke s 5:7, 6:4 in 7:5 boljša Sorana Cirstea. Konec tudi za Zidanškovo. 

Kaja Juvan blesti v Parizu. (Foto: Google)
Kaja Juvan je dala vse od sebe. (Foto: Google)

Kaja Juvan je v glavnem delu Roland Garrosa nastopila namesto poškodovane Petre Kvitove, ki je nastop na OP Francije odpovedala zaradi bolečin v desni roki. 18-letna Ljubljančanka je tako kot proti Bernardi Peri v 3. kvalifikacijskem krogu, tudi tokrat servirala za zmago, na koncu pa po izjemno tesnem obračunu morala priznati premoč Sorani Cirstei.

Juvanova je po osvojenem prvem nizu z dobro igro nadaljevala tudi v drugem delu tekme, kjer je že vodila s 4:2. Pri rezultatu 4:4 je imela lepo priložnost, da se približa zmagi, saj si je na servis Romunke priigrala dve vezani “break” žogici (15:40). 11 let starejša tenisačica se je rešila in tekmo popeljala v tretji niz. Juvanova je pred začetkom tretjega niza segla po zdravniškem odmoru, nato pa z izjemno požrtvovalnostjo zaostanek z 0:2 spremenila v vodstvo s 4:2. Pri vodstvu s 5:4 je Kaja servirala za zmago, na izjemen način rešila dve “re-break” žogici, nato pa z dvojno napako nasprotnici ponudila novo priložnost za povratek. Romunka je to izkoristila, dobila nekaj točk po zares dolgih izmenjavah, na koncu pa v 12. igri tretjega niza izkoristila 2. zaključno žogico.

20. nosilka previsoka ovira za Zidanškovo

Čeprav tako kot Kaja ni razočarala s svojo predstavo, Roland Garros že zapušča tudi Tamara Zidanšek. 21-letna Konjičanka je v Pariz prišla bolj utrujena od nasprotnice Elise Mertens, saj je še v soboto nastopila v velikem finalu turnirja serije WTA International v Nuernbergu.

Belgijka je prvi niz dobila s 6:4, tudi v drugem pa že vodila s 3:1. Zidanškova je nato nanizala kar 5 zaporednih iger in obračun popeljala v 3. niz, za katerega je več moči ostalo 20. igralki sveta. Tamara je v 4. igri tretjega niza na svoj začetni udarec še imela na voljo žogico, s katero bi rezultat poravnala na 2:2, po novem “breaku” Mertensove za 3:1, pa moči za povratek ni bilo več.

OP Francije (Pariz, $23,029,029, pesek, zunaj), posamezno (Ž), 1. krog 
Cirstea S. (Rom) – Juvan K. (Slo/LL) 5:7, 6:4, 7:5
Mertens E. (Bel/20) – Zidanšek T. (Slo) 6:4, 3:6, 6:2