RG: Pravljica najstnice Anisimove v Parizu se nadaljuje

Gre Amanda Anisimova po poti največjih? (Foto: Twitter)

Gre Amanda Anisimova po poti največjih? (Foto: Twitter)

17-letna Američanka Amanda Anisimova je v četrtfinalu Odprtega prvenstva Francije s 6:2 in 6:4 izločila branilko naslova Simono Halep in s tem po letu 2007 postala najmlajša tenisačica, ki se je prebila v polfinale turnirja za Grand Slam. Za mesto v velikem finalu se bo pomerila proti Avstralki Ashleigh Barty. 

Gre Amanda Anisimova po poti največjih? (Foto: Twitter)
Gre Amanda Anisimova po poti največjih? (Foto: Twitter)

Pisalo se je leto 2007, ko se je na Odprtem prvenstvu Avstralije vse do polfinala prebila Čehinja Nicole Vaidišova. Slednja je takrat štela nekaj manj kot 18 let, na poti do polfinala pa je med drugim v 3. krogu ugnala tudi slovensko tenisačico Katarino Srebotnik. Zdaj, 12 let kasneje, je uspeh Čehinje ponovila Američanka Amanda Anisimova, ki je pripravila novo veliko presenečenje in v polfinalu Odprtega prvenstva Francije na kolena spravila lanskoletno zmagovalko turnirja Simono Halep.

17-letna Američanka je nase opozorila že na Odprtem prvenstvu Avstralije, ko se je prebila do osmine finala, do prvega WTA naslova pa se je prebila tri mesece kasneje, ko je bila v finalu peščenega turnirja v Bogoti boljša od Avstralke Astre Sharme. Zdaj je šla Anisimova še dlje. Na Roland Garrosu na poti do četrtfinala ni izgubila niti niza, te izjemne serije pa ni uspela prekiniti niti Halepova.

Romunka ni našla rešitve na igro Anisimove, ki je prvi niz z rezultatom 6:2 dobila po vsega 28 minutah. Američanka je zavladala tudi v pričetku drugega niza, ko je hitro povedla s 4:1, a Halepova se je tedaj še vrnila v igro. Romunka je rezultat izenačila na 4:4 in imela v 9. igri drugega niza na voljo celo ‘break’ žogico za vodstvo s 5:4. Anisimova je ostala zbrana, sama povedla s 5:4, v naslednji igri pa izkoristila že prvo zaključno žogico.

Bartyjeva še naprej blesti. (Foto: Twitter)
Bartyjeva še naprej blesti. (Foto: Twitter)

Tudi Bartyjeva do uspeha kariere

V kolikor bo želela Anisimova narediti še korak dlje od Vaidišove, bo morala v polfinalu ugnati Avstralko Ashleigh Barty. 23-letna tenisačica, ki je enkrat v življenju teniški lopar že zamenjala za kij pri kriketu, je v četrtfinalu ugnala Američanko Madison Keys in tudi sama prvič v karieri v posamični konkurenci prišla v polfinale katerega izmed turnirjev za Grand Slam. Po uri in 11 minutah je bilo 6:3 in 7:5.

OP Francije (Pariz, pesek, zunaj), posamezno (Ž), četrtfinale
Keys M. (Zda/14) – Barty A. (Avs/8) 3:6, 5:7
Halep S. (Rom/3) – Anisimova A. (Zda) 2:6, 4:6
Stephens S. (Zda/7) – Konta J. (Vb/26) 1:6, 4:6
Vondrousova M. (Češ) – Martić P. (Hrv/31) 7:6(1), 7:5