Prerojeni Rola le še korak do naslova v Panami

Blaž Rola v Panami melje dalje. (Foto: zimbio.com)

Blaž Rola v Panami melje dalje. (Foto: zimbio.com)

Le 5 iger je izgubil v polfinalu 50.000 ameriških dolarjev vrednega turnirja v Panami Blaž Rola, ki se je tako drugič zapored uvrstil v veliki finale turnirja serije Challenger. Na Kitajskem je v boju za naslov klonil proti Maleku Jaziriju, tokrat pa mu bo nasproti stal nekdaj 37. igralec sveta, Argentinec Carlos Berlocq. 

Blaž Rola v Panami melje dalje. (Foto: zimbio.com)
Blaž Rola v Panami melje dalje. (Foto: zimbio.com)

V Panama Cityju je Blaž Rola na peščeni podlagi na poti do finala nanizal kar tri gladke zmage, edini, ki je Slovenca dodobra namučil je bil v četrtfinalu Nemec Yannick Hanfmann. Nazadnje je levoroki Ptujčan nadigral še 26-letnega Argentinca Andreo Collarinija. 241. igralec sveta je obračun proti Roli sicer pričel odlično in takoj povedel z 2:0, v nadaljevanju pa je Rola nanizal kar 9 zaporednih iger in se prebil do gladke zmage s 6:2 in 6:3.

S prebojem v veliki finale si je Rola že zagotovil 48 ATP točk, kar pomeni, da bo od ponedeljka naprej zagotovo vsaj na 166. mestu ATP lestvice, morebitna zmaga pa bi ga dvignila na 152. mesto.

Za naslov proti izkušenemu Argentincu

Do prvega naslova v letošnji sezoni bo Blaž Rola poizkušal priti proti 35-letnemu Carlosu Berlocqu, ki je v polfinalnem obračunu proti rojaku Juanu Londeru med drugim rešil 5 zaključnih žogic. Berlocq je leta 2016 z Argentino osvojil Davisov pokal, v karieri je osvojil 2 turnirja serije ATP 250 in kar 18 turnirjev serije Challenger. Še posebej na pesku je nekdanji 37. igralec sveta veljal za izjemno neugodnega tekmeca, ki je v svoji bogati karieri na kolena med drugim spravil tri člane elitne 10-erice, Tomasa Berdycha, Miloša Raonića in Davida Ferrerja.

Za Rolo in Berlocq bo to tretji medsebojni obračun v karieri, oba dosedanja pa je dobil Argentinec. V Eastbournu, kjer tenisači nastopajo na travnati podlagi, je Berlocq leta 2014 obračun dobil po predaji Role, drugega pa leto dni kasneje v peščenem Buenos Airesu z rezultatom 6:1 in 6:3.

Challenger Panama City (Panama, $50.000), pesek
1. krog: Opelka R. (Zda 7) – Rola B. (SLO) 3:6, 1:6
2. krog: Rola B. (SLO) – Torebko P. (Nem/Q) 6:3, 6:2
Četrtfinale: Rola B. (SLO) – Hanfmann Y. (Nem/3) 3:6, 6:4, 6:4
Polfinale: Rola B. (SLO) – Collarini A. (Arg) 6:2, 6:3
Finale: Berlocq C. (Arg/4) – Rola B. (SLO)  / nedelja, predvidoma ob 1.00 /