Povratnik tedna: Jürgen Melzer, heroj Avstrije!

Melzer je znova postal avstrijski heroj. (Foto: GEPA)

Melzer je znova postal avstrijski heroj. (Foto: GEPA)

Nekdaj je na ATP lestvici zasedal že 8. mesto, nastopal v polfinalu Roland Garrosa, v konkurenci dvojic pa osvojil kar tri turnirje za Grand Slam. Govora je o avstrijskem tenisaču Jürgenu Melzerju, ki je pri 36 letih Avstriji zagotovil mesto v zadnjem kolu “playoffa” svetovne skupine Davisovega pokala.

Melzer je znova postal avstrijski heroj. (Foto: GEPA)
Melzer je znova postal avstrijski heroj. (Foto: GEPA)

Dolga leta avstrijska številka 1 svetovnega moškega tenisa Jürgen Melzer še zdaleč ni rekel zadnje. Levoroki tenisač na ATP lestvici trenutno zaseda 582. mesto, 22. maja bo dopolnil 37 let, že pa je dal vedeti, da loparja ne misli kar tako postaviti v kot. In prav je tako, saj očitno poleg vseh izkušenj in znanja še vedno premore tudi dovolj pripravljenosti, da na vročem terenu odigra dva obračuna v le nekaj urah.

Senzacionalno mimo Rusov, 2 zmagi je prinesel Melzer

Da je temu tako je Jürgen dokazal pretekli vikend v Moskvi, kjer se je skupaj z rojaki veselil senzacionalne zmage nad Rusi. Zakaj senzacionalna? Rusi so nastopili s kar 4 igralci iz najboljše 100-terice, od tega s tremi, ki so del najboljše 50-erice, Avstrijci pa so bili ob odsotnosti poškodovanega Dominica Thiema s strani marsikoga odpisani še preden se je pričela prva tekma v dvoboju. A, da Rusom ne bo lahko, je bilo jasno že ob prvi možni oviri, ko je Dennis Novak (195. igralec sveta) šokiral 4 leta mlajšega Andreyja Rubleva (35. igralec sveta). V naslednjem obraunu je Daniil Medvedev (49. igralec sveta) po pričakovanjih nadigral najvišjepostavljenega Avstrijca Sebastiana Ofnerja (141. igralec sveta) in rezultat v zmagah poravnal na 1:1.

27 let mlajša ruska aduta nemočna

Tedaj je na sceno stopil Jürgen Melzer! V konkurenci dvojic je nekdanji mož Ivete Benešove in nekdanji fant bronaste hrvaške olimpijke Mirne Jukić moči združil z 32-letnim Philippom Oswaldom. Izkušeni avstrijski dvojici sta se nasproti postavila mladeniča, ki ogromno obetata, v paru pa sta se pred manj kot 14 dnevi prebila v finale turnirja serije Masters v Miamiju. Govora je seveda o Andreyju Rublevu in Karenu Khachanovu, ki nista uspela ponoviti predstav iz Floride. Avstrijca, ki skupaj štejeta kar 27 let več od omenjene ruske dvojice, sta se veselila zmage s 6:3 in 7:6(3).

Tedaj je padla odločitev kapetana Stefana Koubeka, prav tako nekdaj odličnega levorokega tenisača, ki se je na koncu izkazala za zmagovalno. Na obračun proti Evgenyju Donskoyju je avstrijski kapetan na teren poslal Melzerja, ki je sicer najboljši rezultat v karieri med posamezniki dosegel s polfinalom na Roland Garrosu leta 2010. A tudi na trdi podlagi, na kateri so se ta vikend v Moskvi merili Rusi in Avstrijci, je starejši od bratov Melzer zabeležil nekaj vrhunskih rezultatov, s poudarkom na lovoriki v konkurenci dvojic leta 2011 na Odprtem prvenstvu ZDA v paru skupaj z Nemcem Philippom Petzschnerjem. Proti Donskoyju je Jürgen dobil prvi niz s 6:3, Evgeny pa je obračun popeljal v tretji niz. V 4. igri tretjega niza je Melzer prišel do “brejka”, povedel s 3:1, po dveh ubranjenih “brejk” priložnostih pri serviranju za zmago ob rezultatu 5:3, pa je Avstrijec izkoristil drugo zaključno žogico za zmago in veselje se je lahko začelo.

Jürgen Melzer se je leta 2010 v Roland Garrosu prebil vse do polfinala. (Foto: zimbio.com)
Jürgen Melzer se je leta 2010 v Roland Garrosu prebil vse do polfinala. (Foto: zimbio.com)

“Ko na tribuni sedijo navijači, ki kot eno podpirajo našo državo, ni utrujenosti!”

Želel sem zmagati za ekipo in našo državo! To, kar smo dosegli v Rusiji je pravljica,” je za domače medije prve misli strnil Melzer in nato dodal: “Zame je bilo vse skupaj zelo težko, saj nisem tekmoval skoraj 9 mesecev. Ves teden sem se počutil odlično, na koncu pa je bilo seveda prisotno tudi vprašanje pripravljenosti. Ko na tribuni sedijo navijači, ki kot eno podpirajo našo državo, ni utrujenosti. Doživeti nekaj takega ob jeseni kariere je res nekaj fantastičnega.

Zgodba, vsekakor vredna omembe! A taka zgodba se ne bi spisala, če ne bi bilo tenisača, ki je pred dobrim letom prvič postal tudi očka. Sinčka Noela mu je povila žena Fabienne Melzer-Nadarajah, s katero se je Jürgen poročil septembra leta 2016. Fabienne je sicer uspešna avstrijska plavalka.

Največji uspehi Jürgena Melzerja:
1. Zmagovalec Wimbledona v konkurenci moških dvojic leta 2010 (v paru s Petzschnerjem),
2. Zmagovalec OP ZDA v konkurenci dvojic moških dvojic leta 2011 (v paru s Petzschnerjem),
3. Zmagovalec Wimbledona v konkurenci mešanih dvojic leta 2011 (v paru z Iveto Benešovo),
4. Polfinalist OP Francije v konkurenci posameznikov leta 2010 (v četrtfinalu je proti Novaku Đokoviću zaostajal z 0:2 v nizih),
5. Četrtfinalist na olimpijskih igrah leta 2008 v Pekingu.