Slovenska ženska teniška reprezentanca bo v petek in soboto nastopila v finalu kvalifikacij za nastop na zaključnem turnirju pokala BJK. Slovenija bo igrala s Slovaško, selektor Andrej Kraševec pa je v Bratislavo odpeljal Veroniko Erjavec (203. WTA), Pio Lovrič (528. WTA), Nino Potočnik (659. WTA) in Elo Nalo Milić (812. WTA). 

Andrej Kraševec s 4 izbrankami za dvoboj s Slovaško. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

Dvoboj bo 12. in 13. aprila potekal v Bratislavi, v primeru zmage pa bo Slovenija še drugo leto zapored igrala na svetovnem prvenstvu za ženske. Slovenija bo igrala brez Tamare Zidanšek in Kaje Juvan. “V reprezentanco sem povabil vse najboljše igralke. Tamara se je odločila, da bo dala prednost turnirjem na peščeni podlagi, cilj je seveda nastop na OP Francije, želi pa igrati tudi na olimpijskih igrah. Njeno odločitev spoštujem, upam, da bo uspešno igrala na naslednjih turnirjih. Seveda upam, da nam bo na voljo znova novembra. Za Kajo pa upam, da se čimprej vrne na igrišča, vedno jo je bil užitek spremljati v reprezentančnem dresu,” je rekel kapetan Andrej Kraševec, ki je reprezentanco prevzel leta 2015. Tokrat bo njegov pomočnik Iztok Kukec.Danes odputujemo na Slovaško, kjer nas čaka že prvi trening. V sredo nas čaka uradna večerja, žreb je na sporedu v četrtek, igralna dneva pa sta petek in soboto. Sicer poznamo njihove igralke, a s pomočnikom pripravljava natančno analizo. V zadnjem času so veliko igrale doma in imele dobro podporo s tribun. Upam, da nas pridejo podpret tudi slovenski navijači. Tja ne gremo z belo zastavo, premagali smo tudi že boljše reprezentance, je dejal Kraševec.

Najvišje uvrščena igralka je tako Veronika Erjavec, ki je nazadnje nastopala v Splitu, kjer je med posameznicami igrala v četrtfinalu, v igri dvojic pa je bila v finalu. Res je, da imam novo vlogo. A veliko raje bi imela, če bi bile prisotne vse najboljše igralke. Tega ne morem spremeniti. Prevzela bom odgovornost, naredila bom vse kar lahko. Je pa takšna vloga nova zame. V večini primerov bi bil to lahko pritisk, ampak kot vedno do zdaj nismo v vlogi favorita, tako da lahko to morda znova izkoristimo. Slovakinje poznam. S prvo igralko sicer nisem igrala, sem pa igrala z drugo in tretjo na lestvici WTA. Vem, kako igrata. So zelo kakovostne igralke. Čakajo nas zahtevne tekme. Ni sicer idealno, ker sem že igrala na turnirjih s peščeno podlago, zdaj pa bomo igrale na trdi podlagi. Nisem pa edina, tako da je podobna zgodba tudi pri ostalih igralkah. Z dosedanjim delom sezone sem zadovoljna. Igrala sem tudi na svojem prvem turnirju za grand slam. Mislim, da sem v dobro formi,” je rekla Veronika Erjavec.

Slovenska reprezentanca je odpotovala v Bratislavo. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

V reprezentanco se je vrnila Pia Lovrič, ki je v Splitu premagala 123. igralko na svetu Avstrijko Julio Grabher.Res sem zadovoljna s svojo igro v zadnjih tednih. Uspelo mi je prenesti igro s treningov na tekmo. To sem pokazala prejšnji teden v Splitu. Vračam se v reprezentanco, vse tekme v Sevilli sem spremljala. Vesela sem, da me je selektor uvrstil v reprezentanco. Sem zdrava in na voljo za igranje, je rekla Lovričeva.

Na igrišča se vrača Nina Potočnik, ki nekaj časa ni igrala. “Po operaciji sem že v procesu rehabilitiacije. Počasi se vračam. Na teniškem igrišču se dobro počutim, tudi kondicijsko sem dobro pripravljena. Res je, da nekaj časa nisem igrala, ampak verjamem, da lahko pridem hitro nazaj. V dresu reprezentance daš vedno vse od sebe. Vsem puncam bolj odgovarja peščena podlaga. V preteklosti nismo veliko trenirale na trdi podlagi. Ampak zdaj je drugače. Sama se dobro počutim na takšni podlagi, veliko treniram na trdi podlagi. Poznam vse Slovakinje. Igrala sem skoraj z vsemi, le z njihovo najmlajšo igralko nisem. So dobra ekipa. Dobro se razumejo med seboj, ampak to velja tudi za nas. To smo pokazale tudi v preteklosti. Številke in položaj na lestvici ne pokažejo vsega. Samo spomnimo se naše zmage v Velenju, ko smo bile boljše od Kitajk,” je dejala Potočnikova, ki je na tistem dvoboju s Kitajsko prispevala pomembno zmago med posameznicami.

Tudi tokrat je najmlajša članice ekipe Ela Nala Milić, ki je nazadanje igrala na dveh slovenskih turnirjih serije WTT in sicer v Mariboru in Murski Soboti. Lepo je bilo igrati doma. Res imamo veliko domačih turnirjev. To je lepa priložnost za slovenske igralke. Vedno rada igram doma. Ves časa igram na trdi podlagi, le na začetku sezone sem v Turčiji igrala na peščeni podlagi. Rezultati pa ne povedo vsega. Čutim, da napredujem. Na treningih trenutno kažem več kot na tekmah, ampak z izkušnjami se bo to spremenilo. Potrebno je le veliko igrati. Osebno poznam le najmlajšo igralko, ki je še mladinka. Enkrat sem jo že premagala, enkrat pa je ona mene. Morda pa se srečava tudi na Slovaškem. V zadnjem tednu sem dobro trenirala v Italiji, tako da se veselim dvoboja,” je dejala Milićeva.

Prisotne na novinarski konferenci je pozdravila tudi Kaja Juvan. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

Slovaška ima trenutno eno igralko v prvi stoterici na lestvici WTA, to je Anna Karolina Schmiedlova (lani prva nosilka na turnirju WTA Zavarovalnica Sava Ljubljana), ki je na 68. mestu. Rebbeca Sramkova je 117., Viktoria Hrunčakova 146. (zmagovalka turnirja WTT v Murski Soboti), 16-letna Renata Jamrichova je 684. (najboljša mladinska na svetu), Tereza Mihalikova pa 1084., boljša pa je v igri dvojic, kjer je na 60. mestu.

Naj spomnimo, lani so Slovenke nastopile v polfinalu, kar je bil največji uspeh slovenskega ekipnega tenisa. Od Slovenije je bila nato boljša Italija, ki je v finalu izgubila s Kanado. Slovaška je lani na tej stopnji tekmovanja izgubila prav z Italijo, nato pa je premagala Argentino. Zanimivo, obe tekmi je odigrala doma.

Vir: Tenis Slovenija