POKAL BJK: Slovaška je bila v Bratislavi boljša od Slovenije

Slovaška je v finalu kvalifikacij za nastop v svetovni skupini pokala BJK v Bratislavi premagala Slovenijo s 4:0. Najprej je 16-letna Renata Jamrichova (684. WTA) s 6:2 in 6:0 premagala Veroniko Erjavec (203. WTA). Ker je bil zmagovalec znan že po treh tekmah, je bila odigrana le še igra dvojic. Slovakinji sta bili boljši z 2:1 v nizih. Slovenijo zdaj čaka boj za obstanek med svetovno elito pokala BJK. 

Veronika Erjavec v Bratislavi prvič kot prvi lopar Slovenije. (Foto: ITF)

Prvi niz dvoboja med Erjavčevo in najboljšo mladinko na svetu Jamrichovo je bil na začetku poln dolgih izmenjav. Po 20 minutah je na semaforju pisalo 2:2. To je bila ravno polovica prvega niza, a je vse štiri naslednje igre dobila Slovakinja. Prvi niz se je tako končal z rezultatom 6:2. Slovakinja je tudi v drugem nizu nadaljevala z dobro igro in zmagala s kar 6:0. V točkah je bilo v drugem nizu 24:9 v korist Jamrichove, ki je letos zmagala na mladinskem OP Avstralije. Dvoboj je trajal uro in 4 minute.

“To ni bil moj dan. Nisem našla načina, da bi lahko suvereno dobivala točke. Njena igra je bila povsem drugačna, kot je bila včerajšnja Hrunčakove. Igrala je počasneje, ob tem pa ni delalal nobenih napak. Igrali sva dolge točke, tako da je bilo tudi fizično zelo naporno. Imela je dober dan. Na žalost se ni izšlo. Mladinke so ponavadi bolj raztresene, podarijo ti veliko točk. Pri njej pa je bilo drugače. Poizkušala sem na različne načine spremeniti potek dvoboja, tudi z daljšimi izmenjavami, z bolj agresivno igro. Dolge točke pa so ustrezale tudi njej. Stopila sem tudi v igrišče, a ni pomagalo. Nisem bila na žogi in posledično sem delala napake,” je rekla Erjavčeva, ki je bila tokrat prvič v vlogi prve igralke v reprezentanci: ”Če sem iskrena, čutila sem določen pritisk. Zastopaš državo, kar je drugačna vloga. Vsi računajo nate. Včeraj sva z Elo imeli nekaj priložnosti. Ni najbolj enostavna vloga, ampak zdaj sem na takšnem nivoju, da se enostavno znajdeš v takšnem položaju. Verjamem, da mi bo to v prihodnosti pomagalo.”

Za konec je bil odigran le še dvoboj dvojic. Tereza Mihalikova in Viktoria Hrunčakova (obe sta med dvojicami uvrščeni v prvih 100 na lestvici WTA) sta bili boljši od Ele Nale Milić in Pie Lovrič. Rezultat je bil 6:1, 2:6, 10:6.

“Moram čestitati Slovaški. Njihove igralke so bile boljše. Borili smo se po najboljših močeh. Dekletom nimamo kaj zameriti. Tako kot pride veselje ob zmagah, je v športu prisotno tudi razočaranje ob porazih. To je del športa. Naučili smo se nekaj novega. Pozitivno je, da je Ela Nala Milič prvič izkusila pritisk igranja na tako pomembnih tekmah. Še vedno ostajamo med najboljšimi ekipami, kar pomeni, da se lahko borimo za nastop na zaključnem turnirju prihodnje leto. Zdaj čakamo na žreb. Novembra nas čaka nov dvoboj. Upam, da bomo igrali v najboljši postavi. Vse bomo naredili, da se bo to tudi zgodilo,” je po porazu rekel kapetan Andrej Kraševec.

Slovakinje so napredovale na zaključni turnir v Sevillo, Slovenijo pa novembra čaka boj za obstanek med svetovno elito pokala BJK.

BRATISLAVA, pokal BJK

Finale kvalifikacij za svetovno skupino

Slovaška – Slovenija 4:0

Petek:

Ela Nala Milić – Anna Karolina Schmiedlova 4 : 6, 3 : 6.

Veronika Erjavec – Viktoria Hrunčakova 1 : 6, 7 : 5, 3 : 6.

Sobota 

Veronika Erjavec – Renata Jamrichova 2 : 6, 0 : 6.

Pia Lovrič / Ela Nala Milić – Viktoria Hrunčakova / Tereza Mihalikova 1 : 6, 6 : 2, 6 : 10.

Vir: Tenis Slovenija