Pia Lovrič po veliki zmagi: “Presrečna sem, saj je to moja prva zmaga na WTA.”

Pia Lovric (SLO) at Day 1 of WTA 125 Zavarovalnica Sava Ljubljana 2023, on September 11, 2023 in Park Tivoli, Ljubljana, Slovenia. Photo by Nik Moder / Sportida

Prvi dan turnirja WTA Zavarovalnica Sava Ljubljana so med posameznicami nastopile štiri Slovenke, dve v glavnem turnirju, dve pa v kvalifikacijah. V drugo kolo se je uspelo uvrstiti Pii Lovrič, Nina Potočnik pa je izgubila. Zaradi nepopolne podlage v Areni Mime Jaušovec na Trgu republike bodo jutri vsi dvoboji odigrani v parku Tivoli, nastopili bosta tudi Tamara Zidanšek in Kaja Juvan.

Pia Lovric (SLO) at Day 1 of WTA 125 Zavarovalnica Sava Ljubljana 2023, on September 11, 2023 in Park Tivoli, Ljubljana, Slovenia. Photo by Nik Moder / Sportida

Naj spomnimo, v glavnem turnirju je v prvem kolu kar 8 Slovenk, v drugo kolo pa se je danes uspelo uvrstiti Pii Lovrič. Lovričeva, ki je trenutno na 509. mestu lestvice WTA je bila boljša od Madžarke Natalije Szabanin (487. WTA). V prvem nizu je povedla že s 5:1, nato pa je Szabaninova uspela znižati na 5:4.

Lovričeva je nato še drugič servirala za zmago v prvem nizu in bila uspešna. Tudi v drugem je Lovričeva povedla s 5:1, tokrat pa se ni ponovila zgodba iz prvega niza in drugega, s tem pa tudi dvoboj, je dobila s 6:2.

“Na začetku sem bila malce nervozna. A sem se ves čas zavedala, da bom imela svoje priložnosti. Poznam namreč njeno igro. Pomagali so mi tudi navijači. Vedela sem, da proti njej ne bom imela ritma. Je pač takšna igralka, da moraš čakati na svoje priložnosti. Vedela sem, da moram biti potrpežljiva. Presrečna sem, saj je to moja prva zmaga na turnirjih WTA,” je dejala presrečna Lovričeva, ki jo v drugem kolu najverjetne čaka Tamara Zidanšek, ki bo jutri igrala proti kvalifikantki Bayerlovi, ki je bila danes boljša od Zoje Peternel.

Zidanškova je danes prišla iz Barija, kjer je prišla do turnirske zmage na turnirju WTA 125.

Kot prva je danes na igrišče sicer stopila Nina Potočnik (344. WTA). Njena tekmica je bila Španka Aliona Bolsova (112. WTA). Španka je zanimivo letos že zmagala v Sloveniji, najboljša je bila aprila na turnirju WTT v Kopru. Bolsova je bila boljša in zmagala s 6:2 in 6:3.

V zadnjem obdobju iščem prave občutke. Letos sem imela namreč težjo poškodbo. Enostavno ne najdem prave igre, res pa je, da je bila tekmica zelo trdoživa. Ni mi podarila veliko točk. Vse točke sem si morala zgraditi sama, a sem ob tem naredila preveč napak. Doma je vedno lepo igrati. Turnir je dobro organiziran, s spremembo lokacije dvoboja pa se nisem želela obremenjevati,” je po koncu dejala Potočnikova, ki jo zdaj čaka še dvoboj v igri dvojic, kjer bo igrala skupaj z Elo Nalo Milič.

V kvalifikacijah sta zaigrali tudi mladi Ela Plošnik in Zoja Peternel. 15-letna Plošnikova je morala priznati premoč Američanki Ashley Lahey, rezultat je bil 6:2 in 6:2. “Nekaj treme je bilo, ampak sem se med dvobojem nato sprostila. Prvič sem namreč imela pobiralce žog in linijske sodnike. Tekmica je bila kar dobra, imela je močno igro. Imela sem priložnosti, ko bi lahko odigrala pametneje. Je pa to nekaj novega zame, zanimiva izkušnja. Če bi šla zdaj še enkrat na igrišče, bi prav gotovo igrala boljše. Ta izkušnja mi bo zelo pomagala na nadaljni poti. Videla sem, kako se igra na profesionalnih turnirjih. Dobila sem dodatno motivacijo za treninge. Kljub porazu sem uživala na igrišču,” je o prvem dvoboju na turnirjih WTA dejala Plošnikova. Tudi leto dni mlajša Peternelova je osvojila štiri igre, Čehinja Michaela Bayerlova je bila boljša s 6:3 in 6:1. “Super izkušnja. S svojo igro sem zadovoljna. Res sem zadovoljna, da sem lahko igrala s profesionalno igralko. Seveda ima ona več izkušenj in močnejšo igro. Sem pa dobila dodatno motivacijo za treninge,” je dejala najmlajša udeleženka turnirja Peternelova.

V igri dvojic sta danes izgubili Dalila Jakupović in Veronika Erjavec, neuspešna v paru s Španko Marino Bassols Ribero pa je bila tudi Kaja Juvan. Juvanova bo jutri igrala s kvalifikantko Gabrielo Andreo Knutson iz Češke. Jutri se nam sicer obeta zanimiv dan, saj bo med posameznicami zaigralo kar 6 Slovenk.

Tudi jutri bodo vsi dvoboji odigrani v parku Tivoli. Igrišče na Trgu republike namreč še ni popolnoma ustrezno za igranje. Direktor turnirja Gregor Krušič je dejal, da je zmanjkalo nekaj dni za ustrezno pripravo igrišč, saj bi morali po prvotnem načrtu (pred spremembo lokacije) z deli začeti pet dni prej. V Tivoliju se tako teniški dvoboji igrajo na treh igriščih.

Vabljeni, vstop je prost. Vsi tisti, ki ste že kupili vstopnice za ponedeljkovo in torkovo dogajanje na Trgu republike ste upravičeni do vračila denarja.

Singled main draw

Order of play

Vir: Tenis Slovenija