Obrača se nov list v zgodovini Davisovega pokala

Začenja se Davisov pokal 2019. Naslov branijo Hrvati. (Foto: daviscup.com)

Začenja se Davisov pokal 2019. Naslov branijo Hrvati. (Foto: daviscup.com)

Mnogo je tistih, ki ga ne podpira, a ne glede na to je napočil čas, da se začne. Davisov pokal pod vodstvom Mednarodne teniške zveze in investicijske skupine Kosmos, katere lastnik je med drugim tudi nogometaš Barcelone Gerald Pique obrača nov list v zgodovini tekmovanja. 

Začenja se Davisov pokal 2019. Naslov branijo Hrvati. (Foto: daviscup.com)
Začenja se Davisov pokal 2019. Naslov branijo Hrvati. (Foto: daviscup.com)

Vse se bo vrtelo okoli turnirja, ki bo potekal v Madridu od 18. – 24. novembra. V Caji Magici se bo za končno zmago pomerilo najboljših 18 reprezentanc. Na turnir so neposredno že uvrščeni lanskoletna prvakinja Hrvaška, lanskoletni finalist Francija, gostiteljica Španija, ZDA ter povabljeni reprezentanci Argentine in Velike Britanije. 18 reprezentanc se bo razdelilo v 6 skupin po 3, nastop v četrtfinalu pa si bodo priigrale zmagovalke skupin in najboljši dve drugouvrščeni ekipi.

Omenjenim 6 reprezentancam se bo pridružilo 12 reprezentanc, ki bodo iz februarskega kvalifikacijskega dvoboja odšle kot zmagovalke. Že v petek bodo v vseh 12 dvobojih odigrali po dva obračuna posameznikov, v soboto bo najprej sledil dvoboj dvojic, še v istem dnevu pa bosta odigrana tudi zadnja dva obračuna med posamezniki.  Po novem se bo igralo na dva dobljena niza.

Kvalifikacijski obračuni
Brazilija – (1)Belgija [pesek]
Uzbekistan – (2)Srbija [trda podlaga]
(3)Avstralija – BIH [trda podlaga]
Indija – (4)Italija [trava]
(5)Nemčija – Madžarska [trda podlaga]
(6)Švica – Rusija [trda podlaga]
(7)Kazahstan – Portugalska [trda podlaga]
(8)Češka – Nizozemska [trda podlaga]
Kolumbija – (9)Švedska [pesek]
(1o)Avstrija – Čile [pesek]
Slovaška – (11)Kanada [pesek]
Kitajska – (12)Japonska [trda podlaga]

Reprezentanca, ki je zapisana prva, je gostiteljica. 

Kako in kdaj Slovenija?

Slovenska izbrana vrsta si je v lanski sezoni Davisovega Pokala z zmago nad Turčijo uspela priigrati obstanek v 2. evroafriški skupini. Tokrat za razliko od preteklih let o napredovanju oz. nazadovanju ne bo odločalo več dvobojev, temveč samo eden. Slovenija bo tekmeca dobila 6. februarja, ko bo opravljen žreb v Londonu. V kolikor bo gostitelj Slovenija, naj bi se za napredovanje oz. nazadovanje igralo že v februarju, v kolikor bo za gostitelja izbrana nasprotna država, pa bi dvoboj lahko potekal tudi v septembru.