Nove spremembe na WTA turneji!

Prihaja novo pravilo za tenisačice, ki se vračajo po porodu. (Foto: Instagram/mandyminella)

Prihaja novo pravilo za tenisačice, ki se vračajo po porodu. (Foto: Instagram/mandyminella)

Nova teniška sezone je vse bližje, z novim letom pa na WTA turneji prihaja ogromno sprememb. Kar 7 pravil je novih oz. spremenjenih, svet igralk pa je ponosen predvsem na to, da je dosegel posebno obravnavanje tistih, ki se na igrišča vračajo po porodu. 

Prihaja novo pravilo za tenisačice, ki se vračajo po porodu. (Foto: Instagram/mandyminella)
Prihaja novo pravilo za tenisačice, ki se vračajo po porodu. (Foto: Instagram/mandyminella)

V tenisu zadnja leta neprestano tako v moški kot tudi ženski konkurenci iščejo spremembe in novosti, ki bi samo teniško igro naredile bolj zanimivo in nenazadnje tudi bolj pošteno. V začetku meseca decembra je potekalo nekaj sestankov, na katerem sta svet igralk in svet turnirjev po večih pogajanjih vendarle sprejela nekaj novosti.

1. Posebno pravilo za rangiranje
– igralka, ki je izven tekmovanja več kot 6 mesecev, a hkrati manj kot eno leto, lahko svoj poseben (zaščiten) ranking uporabi za 8 turnirjev v enem letu,
– igralka, ki je izven tekmovanja več kot eno leto, lahko svoj poseben (zaščiten) ranking uporabi za 12 turnirjev v enem letu,
– če je igralka izven tekmovanja zaradi nosečnosti ali zdravstvenih razmer, lahko poseben (zaščiten) ranking zadrži 3 leta. Če je razlog nosečnost, se čas začne šteti z rojstvom otroka,
– če je igralka izven tekmovanja zaradi posvojitve oz. se odloči biti nadomestna mati, ji poseben (zaščiten) ranking velja 2 leti,
– če igralkin poseben (zaščiten) ranking na turnirju prinaša položaj med nosilkami, ji bo dodeljeno mesto dodatno postavljene igralke, ki se v prvem krogu vseeno ne more srečati s katero izmed nosilk,
– po vrnitvi je igralkin poseben (zaščiten) ranking za vlogo nosilke turnirja dovoljeno koristiti na prvih 8 WTA turnirjih, ki jih igra,
– igralka lahko svoj položaj zaščiti oz. da zamrzniti dvakrat v karieri. Pred uvedbo novega pravila, je bilo igrali svoj položaj dovoljeno zaščititi oz. zamrzniti samo enkrat.

2. Odobrene pajkice in kompresijske hlače brez krila
Čeprav WTA ni imel izrecnega pravila, ki bi prepovedoval nastopanje deklet v pajkicah (“legicah), je sedaj pravilo jasno – krilo ni več potrebno, dekleta na turneji lahko nastopajo v pajkicah ali tudi v kompresijskih hlačah.

3. 25 sekund med točkami
Po preizkusu uvedbe pravila 25 sekund na letošnjem Odprtem prvenstvu ZDA, je WTA sedaj to pravilo sprejel tudi za vse turnirje serije WTA Premier v letu 2019, leto dni kasneje pa bo to pravilo veljalo za vse turnirje serije WTA.

Poleg strelske ure bo po novem uvedeno tudi pravilo 1:5:1 za ogrevanje pred tekmo. To pomeni, da bodo igralke imeli minuto časa za met kovanca in fotografiranje, 5 minut za ogrevanje in kasneje minuto za pričetek dvoboja.

4. Le še en odmor za stranišče
Igralke bodo od sedaj naprej med tekmo imele na voljo le še en odmor za odhod na WC. Pred sprejetjem tega pravila so dekleta lahko na WC odšla dvakrat.

5. Porazdelitev denarja ob predajah
Če igraka, ki je uvrščena v glavni del turnirja obračun preda v času, ko se kvalifikacije že začnejo, ni pa še na vrsti 1. kolo, je igralka upravičena do 100-odsotnega deleža denarne nagrade. To pravilo je namenjeno predvsem temu, da igralke ne bi več nastopale v slabem stanju (ob poškodbah, bolečinah, slabem počutju). Zdaj se je namreč pogosto dogajalo, da so igralke šle na igrišče le zato, da bi bile upravičene do denarne nagrade, že pred obračunom pa so denimo vedele, da dvoboja pod nobenimi pogoji ne bodo zmogle zaključiti. Sprejeto pravilo ne velja za tiste s posebnim povabilom organizatorja turnirja.

Sreča poraženka, ki bo v primeru zgornje situacije prišla do mesta v glavnem delu turnirja, bo prejela a)vsoto denarja, ki ji pripadala za zmago v zadnjem krogu kvalifikacij, če bo izgubila v 1. krogu, ali b)vsoto denarja, ki ji pripada za zmago v zadnjem krogu kvalifikacij in zaslužek, ki si ga pribori z zmagami v nadaljnjem delu tekmovanja minus denarna nagrada za nastop v 1. krogu, ki v tem primeru pripade igralki, ki nastop na turnirju odpove.

Igralka lahko to pravilo koristi le 2-krat na sezono in hkrati ne na dveh zaporednih turnirjih serije WTA.

6. 10-letno pravilo za dodatna povabila organizatorjev
Trenutno je igralki dovoljeno dodeliti le 6 t.i. wild-cardov na turnirjih serije WTA, z možnostjo dodelitve dodatnih wild-cardov pod posebnimi pogoji. Če je igralka na WTA turneji igrala že 10 let, lahko koristi še 3 dodatne wild-carde.

Z novo sezono bo morala igralka zaigrati na vsaj 6 turnirjih, da se bo to leto štelo med tistih 10 potrebnih let. Do sedaj je lahko zaigrala samo na enem turnirju na leto in to leto se je že štelo za enega od omenjenih 10.

7. Porazdelitev denarja na mednarodnih in WTA125K turnirjih
Turnirji na menarodni ravni (International-level), ki ponujajo denarno nagrado višjo od minimalne, a hkrati pod 500.000$ in turnirji serije WTA125k, ki ponujajo višjo denarno nagrado od minimalne, morajo porazdeliti 100-odstotni delež sklada že na kraju samem.