Novak Đoković želi ponoviti leto 2016

Medtem ko se vrača v četrtfinale OP Francije, kjer se bo srečal z Aleksandrom Zverevim, je Novak Đoković globoko bržkone željan podoživeti zgodovinski dosežek na Roland Garrosu. To je njegova zmaga v Parizu leta 2016, ki mu je omogočila, da je hkrati v lasti imel vse štiri Grand Slam naslove.

Novak (Foto: Tennisworldusa.com)

Tega ni storil nihče od Rod Laverja leta 1969 in Đoković je zopet oddaljen samo tri zmage, da ponovi za dosežek. Sicer to ni klasični koledarski Grand Slam, ki zahteva zmago vseh štirih turnirjev v istem koledarskem letu, vendar vseeno ostaja izjemen dosežek.

“Ne verjamem, da bi ga ljudje cenili v celoti, kot so ga prvič,” je povedal Brad Stine, dolgoletni trener, ki zdaj dela s Kevinom Andersonom. “Toda že prvič je bil fenomenalen dosežek in drugič bi bilo že kar smešno, če upoštevamo raven tenisa, ki ga ti fantje prikazujejo na vsakodnevni ravni.”

Đoković še ni izgubil niza na tem turnirju in potreboval je samo eno uro in 33 minut, da je ugnal Jana-Lennarda Struffa, 6-3, 6-2, 6-2, v četrtem krogu v ponedeljek. “Vse se lepo združuje,” je povedal prvi nosilec Đoković. “Motiviran sem se boriti za trofejo. Zato sem tukaj, vendar pot je še dolga. “

Čaka ga Aleksander Zverev

Naslednji je Aleksander Zverev, peti nosilec in mnogo nevarnejši Nemec, ki je bil konec lanske sezone pripravljen na krajo lovorik veliki trojki: Đokovič, Roger Federer in Rafael Nadal. Toda Zverev se je namesto tega moral spopasti z zasebnimi težavami – osebnimi vprašanji in finančnimi spori s svojim nekdanjim manager-jem, ki so vplivali na njegovo pozornost in njegovo igro.

Skromen 22-letnik še vedno ni najbolj oster, saj greši preveč lahkih udarcev in pogosto stoji preveč zadaj za osnovno črto. Toda njegova lakota je bila opazna v ponedeljek proti italijanskemu čarovniku Fabiu Fogniniju, ki je aprila premagal Zvereva brez izgubljenega niza, ko je prvič pri 31-letih zmagal na pesku OP Monte Carla. Zverev se je v Parizu maščeval in izšel kot zmagovalec s 3-6, 6-2, 6-2, 7-6 (5) ter si priboril neprijetno »čast«, da se sooči z Đokovićem na misiji, čeprav ga je dvakrat že premagal.

Prva favorita Đoković in Nadal, 11-kratni prvak French Open-a, se lahko soočita samo v finalu turnirja in čas je, da ugotovimo, ali lahko Zverev, Federer, Dominic Thiem ali Karen Khachanov pokvari najverjetnejši scenarij in poslastico peščene sezone.