Nishikori se je oddolžil Hrvatu, se lahko še Srbu?

Lahko Kei Nishikori gre letos na OP ZDA vse do konca? (Foto: zimbio.com)

Lahko Kei Nishikori gre letos na OP ZDA vse do konca? (Foto: zimbio.com)

Japonec Kei Nishikori se je v tretjem četrtfinalnem obračunu letošnjega Odprtega prvenstva ZDA v moški konkurenci proti Marinu Čiliću dokopal do zmage, ki ima za Japonca še poseben pomen, saj se je Hrvatu s tem oddolžil za poraz v finalu leta 2014. Tedaj je Nishikori za mesto v finalu ugnal Đokovića. Ga lahko tudi tokrat?

Lahko Kei Nishikori gre letos na OP ZDA vse do konca? (Foto: zimbio.com)
Lahko Kei Nishikori gre letos na OP ZDA vse do konca? (Foto: zimbio.com)

Kar 15-krat sta se v svoji bogati karieri med seboj že pomerila Kei Nishikori in Marin Čilić, a brez dvoma za njuno največjo medsebojno tekmo v karieri velja finalni obračun na Odprtem prvenstvu ZDA leta 2014. Tedaj je bil Hrvat do Japonca neusmiljen in s prepričljivo zmago (6:3, 6:3, 6:3) prišel do zaenkrat edine turnirske zmage na turnirjih velike četverice.

Hrvat zapravil vodstvo s 6:4 in 4:2

Tokrat je vsaj na začetku kazalo na podoben razplet. Hrvat je prvi niz namreč dobil s 6:2, tudi v drugem pa že vodil s 4:2. Japonec je morda v zadnjem trenutku prišel do pravih občutkov in s 4 osvojenimi igrami v nizu prišel do izenačenja na 1:1 v nizih.  Japonec se ni ustavil niti v tretjem nizu, ko je takoj prišel do “brejka”, a ga nato ni uspel zadržati do konca niza. Tretjega je odločil tie-break, ki ga je z izjemnim backhand returnom zaključil Nishikori.

Hrvata sta izgubljenega tretjega niza morda stali tudi dvojni napaki, ki jih je naredil ob vodstvu s 4:3 ob “mini-brejku” prednosti v podaljšani igri. Četrti niz je odločil en sam “brejk”, ki ga je v večkrat ključni 7. igri napravil Čilić, peti niz pa je postregel s pravo dramo. Japonec je imel namreč pri vodstvu s 4:1 priložnost za dvojni “brejk” prednosti, a se je Hrvat rešil in rezultat kasneje poravnal na 4:4. Ko je že kazalo, da bo zmagovalca odločila podaljšana igra 5. niza, je Nishikori pri vodstvu s 5:4 in 40:15 na servis Hrvata z izjemnim forehand winnerjem izkoristil že prvo zaključno žogico.

Za finale znova proti Srbu

Tako kot leta 2014, ko se je Kei Nishikori do sedaj edinkrat prebil v finale katerega izmed turnirjev za Grand Slam, se bo Japonec tudi tokrat pomeril proti Novaku Đokoviću. Srb, ki ima s tovrstnimi obračuni precej več izkušenj in velja za 2-kratnega zmagovalca OP ZDA, je v četrtfinalu zanesljivo s 3:0 ugnal krvnika Rogerja Federerja, Avstralca Johna Millmana. Đoković v prvih dveh nizih sicer ni deloval prepričljivo, imel pa je tudi zelo slab izkoristek žogic za “brejk” (4/20). V polfinalu OP ZDA bomo tako spremljali ponovitev četrtfinala letošnjega Wimbledona, ki ga je s 3:1 v nizih dobil končni zmagovalec Novak Đoković.