Na prvem mestu končala in svetovna prvaka postala

Prestižna nagrada v roke Novaku Đokoviću in Simoni Halep. (Foto: Paul Zimmer)

Prestižna nagrada v roke Novaku Đokoviću in Simoni Halep. (Foto: Paul Zimmer)

Mednarodna teniška zveza ITF je še enainštiridesetič podelila naziv svetovnega prvaka in svetovne prvakinje. Povsem po pričakovanjih sta naslov najboljšega na svetu osvojila prvi tenisač sveta Novak Đoković in prva igralka sveta Simona Halep. 

Prestižna nagrada v roke Novaku Đokoviću in Simoni Halep. (Foto: Paul Zimmer)
Prestižna nagrada v roke Novaku Đokoviću in Simoni Halep. (Foto: Paul Zimmer)

Prvič je ITF svetovnega prvaka in svetovno prvakinjo določil leta 1978, ko je pri moških čast biti prvi prvak pripadla Bjornu Borgu, v ženski konkurenci pa enako velja za Chris Evert. Borg je kasneje naslov osvojil še 2-krat, s skupno tremi naslovi pa si na večni lestvici po številu naslovov 4. mesto deli z Johnom McEnroejem in Rafaelom Nadalom.

Đoković prehitel Federerja in skočil na 1. mesto

Za Srbom Novakom Đokovićem je res izjemna sezona, vesel pa je tudi tega, da ga je ITF organizacija znova prepoznala za najboljšega. “Zelo sem počaščen, da sem bil znova imenovan za svetovnega prvaka s strani ITF. Še posebej sem na to ponosen po vsem tem, kar sem v tem letu dal skozi, a del mene je vselej verjel, da se lahko vrnem na vrh. Zelo sem zadovoljen, da sem se Petu Samprasu pridružil na vrhu s 6 nagradami,” je dejal Srb, ki si po številu nagrad po novem res deli prvo mesto s 14-kratnim zmagovalcem turnirjev za Grand Slam. S 5 nagradami jima sledi Roger Federer, 4-krat pa je svetovni prvak postal Ivan Lendl.

Halepova prvič

Pri ženskah za največkratno svetovno prvakinjo velja Nemka Steffi Graf, ki si je ta naziv prislužila 7-krat. S 6 naslovi ji sledita Američanki Martina Navratilova in Serena Williams, letošnja nagrajenka Simona Halep pa si je ta naslov prislužila prvič. Prav tako je prvič naslov pripadel Romunki. “Velika čas je biti prvič imenovan za svetovnega prvaka. Za mano je izjemno leto, v katerem sem osvojila svoj prvi turnir za Grand Slam na Roland Garrosu in končala leto kot 1. igralka sveta. Bili prepoznan za svetovnega prvaka je res posebno, prav tako pa to priliva nekaj dodatne motivacije za nadaljnje delo z naslednjo sezono,” je ob naslovu spregovorila Halepova.

Ste vedeli? 

Mednarodna teniška zveza ITF je v zgodovini enkrat za najboljšo tenisačico že prepoznala tudi Slovenko. Naslov svetovne prvakinje v konkurenci dvojic je namreč leta 2011 skupaj s Kveto Peschke osvojila Katarina Srebotnik, ki je tisto leto s Čehinjo osvojila Wimbledon, še prej pa v začetku leta skupaj z Danielom Nestorjem Odprto prvenstvo Avstralije.