Murrayjeva upokojitev začetek konca velike četverice

Škot Andy Murray je pretresel teniški svet z napovedjo, da bi znal biti nastop na letošnje odprtem prvenstvu Avstralije njegov zadnji turnir. Njegova poteza pri 31 letih predstavlja začetek konca velike četverice igralcev, ki več kot desetletje obvladuje vrh moškega tenisa.

Zadnji se je pridružil najboljšim, prvi odhaja (Foto: Tennisworldusa.com)

Murray se s poškodbo kolka bori že vrsto let, vse od Wimbledona leta 2017 pa ga vidno ovira na igriščih. Lani tik pred odprtim prvenstvom Avstralije se je odločil za operacijo, od poletja se je nato večkrat neuspešno poskusil vrniti v karavano. Ker ga poškodba omejuje, je prejšnji teden sporočil, da po Melbournu verjetno prekinja kariero, pred dokončnim slovesom pa ima željo nastopiti še na letošnjem Wimbledonu.

Tako se je za nekdanjega prvega igralca sveta kariera morda že končala s ponedeljkovim porazom proti Špancu Robertu Bautistu Agutu v prvem krogu letošnjega prvega turnirja za veliki slam. V epskem dvoboju je najprej nadoknadil dva niza zaostanka, v zadnjem nizu mu je nato zmanjkalo moči za popolni preobrat. Od gledalcev v Melbournu se je poslovil v solzah.

Ne glede na točen datum zaključka Murrayjeve kariere pa je že zdaj jasno, da njegova napoved ne pomeni le slovesa enega najboljših igralcev zadnjega desetletja temveč tudi zaključek neke ere, ko je moški tenis obvladovala četverica igralcev, ki so se v tem času izmenjevali na vrhu.

Zadnji se je pridružil najboljšim, prvi odhaja

Murray je v karieri osvojil 45 turnirskih zmag, tri naslove za veliki slam, zmago v Davisovem pokalu in dve zlati olimpijski kolajni (London 2012 in Rio 2016). Velja za zadnjega igralca, ki se je pridružil veliki četverici, saj se je prvič na najvišje mesto na lestvici ATP zavihtel šele novembra 2016, potem ko je drugič osvojil Wimbledon.

Poškodbe vse bolj pestijo najboljše (Foto: Tennisworldusa.com)

Pred tem je prvič slavil na turnirjih za veliki slam leta 2012, ko je bil najboljši na odprtem prvenstvu ZDA, leta 2013 pa je postal prvi Britanec od leta 1936, ki je osvojil domači naslov na sveti travi All England Cluba. Leta 2017 mu je zaradi izjemnih dosežkov kraljica Elizabeta II podelila viteštvo.

Britanski mediji so pogosto izpostavljali, da bi Murrayjevi dosežki, če bi živel v kateri koli drugi dobi, bili še toliko bolj izjemni. A igranje v času Federerja, Nadala in Đokovića, v tako imenovani zlati dobi moškega tenisa, je omejilo njegove turnirske uspehe. Zato ga še danes nekateri ne želijo postavljati ob bok preostali trojici, čeprav njegovih uspehov – tudi dejstvu, da je postal prvi igralec z dvema olimpijskima naslovoma – ni moč spregledati.

Konec njegove kariere pa v vsakem primeru predstavlja zaključek neke ere in napoveduje še večje spremembe v moškem tenisu, saj se neizbežno bliža čas, ko mu bodo sledili še drugi člani četverice, kar so nekateri s svojimi odzivi na Murrayjevo napoved tudi sami priznali.

https://www.youtube.com/watch?v=cUjiPJ7GExM

Poškodbe vse bolj pestijo najboljše

Vsi člani velike četverice so se v zadnjih dveh letih borili s poškodbami ali pa bili odsotni z igrišč zaradi potrebe po počitku. Federer, ki je v preteklih dveh sezonah izpuščal peščeni del sezone, da bi se osredotočil na trde podlage in Wimbledon, je pri 37 letih njen prvi in tudi najstarejši član. Doslej se javno ni opredeljeval o zaključku kariere, je pa v odzivu na Murrayjevo napoved bil precej neposreden s priznanjem, da podobno usoda čaka tudi ostale.

“Novica je nas najboljše precej prizadela,” je pred začetkom odprtega prvenstva v Avstraliji dejal Švicar, branilec naslova v Melbournu, ki je doslej osvojil 20 naslovov za veliki slam in za mnoge velja za najboljšega vseh časov. “Bil sem razočaran in žalosten, tudi nekoliko šokiran, ko je postalo jasno, da se poslavlja od tenisa. … Vendar na koncu bomo vsi šli.”

Drugi najstarejši član četverice je Nadal, ki pa ima pri 32 letih najdaljšo zgodovino poškodb. Španec je nazadnje moral izpustiti drugi del lanske sezone in je lahko le gledal, kako je prvo mesto na lestvici znova prevzel Đoković. Ta je po težavah s komolcem v drugem delu leta 2017 v zadnjem času znova našel prave občutke, z osvojenim Wimbledonom in odprtem prvenstvu ZDA se je s 14 zmagami na turnirjih za veliki slam približal Federerju in Nadalu (17).

Đoković in Murray sta vrstnika, rojena le teden dni narazen, ki sta skupaj odraščala v mladinski karavani. V članskih vrstah sta se sedemkrat srečala v finalih grand slamov, pri čemer je Đoković slavil petkrat, Murray dvakrat. “Vedno bom imel lepe spomine nanj na in izven igrišča. Odigrala sva veliko epskih dvobojev,” je ob Murrayjevi napovedi dejal Srb, pri tem pa izpostavil, da so poškodbe največji sovražnik športnikov, kar tudi sam ve s svojo izkušnjo s poškodbo komolca.

V ozadju pa v nizki preži Zverev, Rusi, Čorić, Cicipas …

Z Đokovićevo vrnitvijo na vrh svetovne lestvice se nadvlada velike četverice nadaljuje za zdaj. Tudi v Melbournu Srb skupaj z zdravim Nadalom in Federerjom spada v krog ožjih favoritov. In čeprav sta prekaljena mačka Hrvat Marin Čilić in Južnoafričan Kevin Anderson njihova najbolj resna tekmeca na papirju, je v ozadju pripravljena mlada garda teniških asov, ki si resno ogleduje tron moškega tenisa.

V ozadju pa v nizki preži Zverev (Foto: Tennisworldusa.com)

Med njimi za zdaj najbolje kaže 21-letnemu Alexandru Zverevu, ki že skoraj dve leti s posameznimi dosežki trka na vrata četverice, a mu je doslej manjkalo predvsem konsistentnosti in psihične trdnosti. Nemec v Avstraliji nastopa kot četrti nosilec in ima priložnost, da izboljša najboljši dosežek na turnirjih za veliki slam – četrtfinale z lanskega OP Francije.

V ozadju pa je tudi cela garda mladih ruskih igralcev, ki so v zadnjem letu naredili velik napredek, z 22-letnima Karenom Hačanovom in Daniilom Medvedjevom na čelu. Hačanov v Avstraliji nastopa kot 10. nosilec, Medvedjev je 15. nosilec. Med njima je še 22-letni Hrvat Borna Ćorić, ki v Melbournu nastopa kot 11. nosilec. Ne gre pa niti spregledati 20-letnega Grka Stefanosa Cicipasa, ki se je v drugi polovici lanske sezone izstrelil med najboljših 20 na svetu.

Nekatere odgovore o tem, kateri izmed njih bi lahko prvi ogrozil primat preostale trojice najboljših in kako hitro, bo dal turnir v Melbournu, ki za zdaj poteka brez večjih presenečenj. Ostale pa preostanek nove sezone, ki že po Murrayjevi napovedi postala prelomna, a bi znala v nadaljevanju ponuditi še z kakšnim namigom o tem, kako dolgo bi znala še trajati zlata era.

Vir: Tenis Slovenija, STA