Koga bomo pogrešali v letu 2019?

Od profesionalnega tenisa se je poslovil tudi Gilles Müller. (Foto: zimbio.com)

Od profesionalnega tenisa se je poslovil tudi Gilles Müller. (Foto: zimbio.com)

Kar precej tenisačev, ki so v svoji karieri na ATP turneji pustili velik pečat, je leta 2018 dokončno sklenilo svojo profesionalno teniško pot. Nekateri so ob slovesu poželi ogromno pozornosti s strani medijev, spet drugi so se poslovili precej bolj tiho. 

Sam Groth. (Foto: zimbio.com)
Sam Groth. (Foto: zimbio.com)

Sam Groth (kariero zaključil 24. januarja), naj uvrstitev 53. mesto

Kot prvi se je za slovo od profesionalnega tenisa v letu 2018 odločil avstralski hrust Sam Groth. Slednji se je profesionalcem pridružil leta 2006 kot 19-letnik, zablestel pa s svojim bombastičnim servisom. 194 centimetrov visoki tenisač še zdaj namreč velja igralca, ki je sprožil najhitrejši servis na ATP turneji. Leta 2012 je na turnirju serije Challenger v Busanu sprožil s hitrostjo 263 km/h.

Med posamezniki se v profesionalni karieri ni prebil v finale turnirja serije ATP, je pa skupaj s še enim avstralskim velikanom Chrisom Guccionejem osvojil dva turnirja v konkurenci dvojic (2014 v Bogoti in 2016 v Newportu). Na ATP lestvici se je najvišje prebil leta 2015, ko je veljal za 53. igralca sveta. Prav leto 2015 je bilo zanj najbolj uspešno, saj se je na OP Avstralije, v Wimbledonu in na OP ZDA prebil do 3 kroga.

V celotni karieri je Groth s turnirskimi nagradami zaslužil 1.950.436 ameriških dolarjev. Zadnjo tekmo je odigral 24. januarja letos, ko je skupaj z rojakom Lleytonom Hewittom klonil v četrtfinalu OP Avstralije. S 6:4 in 7:5 je bila boljša dvojica Cabal J./Farah R. Kariero je zaključil pri 31 letih.

Alejandro Falla. (Foto: zimbio.com)
Alejandro Falla. (Foto: zimbio.com)

Alejandro Falla (kariero zaključil 25. januarja), naj uvrstitev 48. mesto

Kot drugi v letu 2018 je lopar na klin obesil nizkorasli Kolumbijec Allejandro Falla Ramirez, ki se je mnogim ljubiteljem tenisa v spomin vtisnil z odlično predstavo v 1. krogu Wimbledona leta 2010, ko je proti Rogerju Federerju vodil že z 2:0 v nizih, na koncu pa po petih nizih vendarle moral priznati premoč švicarskemu asu. Na ATP lestvici se je najvišje povzpel leta 2012, ko je veljal za 48. igralca sveta, v svoji 18 let dolgi profesionalni karieri pa ATP turnirja ni uspel osvojiti.

Najbližje je bil leta 2013, ko je v Bogoti klonil v finalu (proti Ivu Karloviću), navdušil pa je tudi leta 2014, ko je v finalu turnirja serije ATP 500 v Halleju znova izgubil proti Federerju. Najboljši rezultat na turnirjih za Grand Slam je Falli uspel leta 2011 na Roland Garrosu, ko je v 4. korgu klonil proti prav tako že upokojenemu Juanu Ignaciu Cheli.

Zadnjo uradno tekmo je Falla odigral 7. oktobra leta 2017, ko je proti Južnoafričanu Ruanu Roelofseju klonil v kvalifikacijah turnirja serije Challenger v Fairfieldu. V karieri je s turnirskimi nagradami zaslužil 3.101.331 ameriških dolarjev. Kariero je končal pri 35 letih.

Andre Sa. (Foto: zimbio.com)
Andre Sa. (Foto: zimbio.com)

Andre Sa (kariero zaključil 1. marca), naj uvrstitev (dvojice) 17. mesto

Brazilec je v posamični konkurenci osvojil “le” 12 turnirjev serije Challenger, precej bolj pa se je v zgodovino tenisa zapisal s svojimi rezultati v konkurenci dvojic. Katerega izmed turnirjev velike četverice mu sicer ni uspelo osvojiti, najbližje je bil leta 2007 v Wimbledonu, ko je je v polfinalu skupaj z rojakom Marcelom Melom klonil proti kasnejšemu zmagovalnemu francoskemu paru Clement A./Llodra M, je pa zato osvojil 11 turnirjev serije ATP 250.

Najvišje je bil leta 2009, ko je v konkurenci dvojic veljal za 17. igralca sveta, v karieri pa je s turnirskimi nagradami zaslužil 2.655.127 ameriških dolarjev. Zadnjo tekmo v karieri je odigral 1. marca, ko je skupaj z rojakom Thomazom Belluccijem na turnirju serije ATP 250 v Sao Paulu v četrtfinalu klonil proti argentinski navezi Delbonis F./Gonzalez M. Kariero je končal pri 40 letih.

Tommy Haas. (Foto: zimbio.com)
Tommy Haas. (Foto: zimbio.com)

Tommy Haas (kariero zaključil 16. marca), naj uvrstitev 2. mesto

Med vsemi tenisači, ki so v letu 2018 zaključili svojo pot profesionalnega tenisača, je prav Tommy Haas verjetno tisti, ki ga ni potrebno prav posebej predstavljati. Kljub temu marsikdo ne ve, da je njegovo polno ime Thomas Mario Haas. V profesionalni karieri je osvojil 15 turnirjev serije ATP, največjega leta 2001, ko je v finalu turnirja serije Masters v Stuttgartu s 3:0 v nizih ugnal Belorusa Maxa Mirnyija. Enega najbolj bolečih porazov v karieri je zabeležil leto dni prej, na olimpijskih igrah leta 2000 v Sydneyju, ko ga je v boju za zlato medaljo s 3:2 v nizih ugnal Rus Yevgeny Kafelnikov.

Tako kot mnogi uspehi, so kariero Haasa na žalost zaznamovale tudi številne poškodbe, ki so mu morda preprečile tudi preboj na sam vrh svetovne lestvice najboljših tenisačev. Leta 2002 je svoj čas veljal za 2. igralca sveta, kasneje nekajkrat padel izven elitne 100-terice, a se vedno znova, ko je bil le pripravljen, vrnil med najboljše. V letih 2004 in 2012 ga je ATP nagradil z nazivom povratnik leta.

Zadnji turnir v karieri je Haas odigral avgusta 2017 v Kitzbuhelu, ko je 1. v mesecu klonil v 1. krogu proti Nemcu Janu-Lennardu Struffu, dan kasneje, torej 2. avgusta pa je v konkurenci dvojic skupaj s Sebastianom Ofnerjem klonil proti navezi Knowle J./Middelkoop M. V karieri, katero je uradno končal 16. marca letos, je s turnirskimi nagradami zaslužil 13.609.987 ameriških dolarjev, s profesionalnim igranjem tenisa pa končal pri 39 letih. Zdaj mu pripada vloga direktorja turnirja serije Masters v Indian Wellsu.

Scott Lipsky. (Foto: zimbio.com)
Scott Lipsky. (Foto: zimbio.com)

Scott Lipsky (kariero zaključil 25. junija), naj uvrstitev (dvojice) 21. mesto

Američan se v posamični konkurenci med profesionalci nikoli ni izkazal, pa čeprav je obetal ogromno. Pri 16 letih denimo veljal za najboljšega mladinca v ZDA, v boju za mesto na mladinskem OP ZDA pa leta 1995 na kolena spravil tudi kasnejšega dobitnika turnirja za Grand Slam Andyja Roddicka. Tudi Lipsky je 16 let kasneje postal zmagovalec turnirja velike četverice, a v konkurenci dvojic.

Leta 2011 je na OP Francije združil moči z Avstralko Casey Dellacquo in po pravi drami v finalu ugnal Katarino Srebotnik in Nenada Zimonjića. V konkurenci moških dvojic je osvojil 16 turnirjev serije ATP, najvišje pa pristal leta 2013, ko je veljal za 21. igralca sveta. Na turnirjih velike četverice se je najdlje prebil leta 2014 na OP ZDA, ko je skupaj z Rajeevom Ramom klonil proti kasnejšima zmagovalcema Bobu in Miku Bryanu.

Zadnjo tekmo v karieri je Scott Lipsky odigral 30. maja, ko je skupaj z rojakom Tennysem Sandgrenom klonil v 1. krogu OP Francije proti navezi Bonzi B./Jacq G. S turnirskimi nagradami je v profesionalni karieri zaslužil 1.695.242 ameriških dolarjev, kariero pa zaključil pri 36 letih.

Florian Mayer. (Foto: zimbio.com)
Florian Mayer. (Foto: zimbio.com)

Florian Mayer (kariero zaključil 27. avgusta), naj uvstitev 18. mesto

5. oktobra je dopolnil 35 let, še dober mesec pred tem pa tudi uradno zaključil z igranjem profesionalnega tenisa. Florian Mayer se je profesionalcem pridružil leta 2001, leta 2004 pa bil izbran za novinca leta. Svoje najboljše rezultate je Nemec dosegal na travnati podlagi, kjer se je prebil tudi do enega izmed dveh naslovov, ki ju je osvojil v karieri. Leta 2016 je zabeležil zelo čustveno zmago v finalu turnirja serije ATP 500 v Halleju, ko je z 2:1 v nizih ugnal rojaka Alexandra Zvezeva, že 5 let pred tem pa je v finalu turnirja serije ATP 250 v Romuniji z 2:0 premagal Pabla Andujarja.

Tudi Mayerja so na poti do še večjih uspehov ogromnokrat ustavile poškodbe. Na turnirjih velike četverice se je do največjega uspeha prebil v letih 2004 in 2012, ko je bil četrtfinalist Wimbledona. Prvič ga je v boju za polfinale zaustavil Richard Gasquet, drugič pa Novak Đoković. Najvišje v karieri je bil Mayer 6. junija 2011, ko je veljal za 18. igralca sveta.

Zadnjo tekmo v karieri, v kateri je s turnirskimi nagradami zaslužil 7.278.992 ameriških dolarjev, je Mayer odigral 27. avgusta v 1. krogu OP ZDA, ko je z 1:3 v nizih klonil proti Hrvatu Borni Čoriću. Kariero je končal pri 34 letih.

Gilles Muller. (Foto: zimbio.com)
Gilles Muller. (Foto: zimbio.com)

Gilles Muller (kariero zaključil 27. avgusta), naj uvrstitev 21. mesto

Redki so (bili) tenisači in tenisačice, ki so rojeni v Luksemburgu in so hkrati (bili) del profesionalnega tenisa. Ob Anni Kremer je Gilles Muller edini, ki je do sedaj pod zastavo Luksemburga nastopil tudi na olimpijskih igrah, prav Muller pa je med vsemi do sedaj pokazal tudi največ.

V 17 letih, ki jih je preživel v vlogi profesionalnega tenisača je najprej izgubil v 5 finalih, nato pa vendarle osvojil 2 turnirja serije ATP 250. Oba v njegovem najbolj uspešnem letu 2017, ko je izjemno leto napovedal že takoj na začetku v Sydneyju, kjer je v finalu z 2:0 v nizih ugnal Dana Evansa. Kasneje je junija v Hertogenboschu v dveh tie-breakih premagal Iva Karlovića, kmalu zatem pa je zablestel še v Wimbledonu, ko je v osmini finala po pravem maratonu s 15:13 v 5. nizu proti Rafaelu Nadalu zabeležil največjo zmago v karieri. V četrtfinale se je Muller sicer že prebil tudi leta 2008, ko je z 0:3 v nizih klonil proti Rogerju Federerju. Na ATP lestvici se je najvišje prebil 21. julija 2017, ko je veljal za 21. igralca sveta.

Zadnjo tekmo v karieri je Gilles Muller odigral 27. avgusta v 1. krogu OP ZDA, ko je z 2:3 klonil proti Italijanu Lorenzu Sonegu. V karieri je s turnirskimi nagradami zaslužil 5.991.874 ameriških dolarjev, kariero profesionalnega tenisača pa končal pri 35 letih.

Daniel Nestor. (Foto: zimbio.com)
Daniel Nestor. (Foto: zimbio.com)

Daniel Nestor (kariero zaključil 15. septembra), naj uvrstitev (dvojice) 1. mesto

V Beogradu rojeni levičar je na ATP turneji prebil kar 27 sezon in spisal izjemno kariero. V posamični konkurenci je največjih uspeh zabeležil leta 1999, ko je v osmini finala klonil proti kasnejšemu zmagovalcu Petu Samprasu, še istega leta, 23. avgusta, pa zabeležil tudi naj uvrstitev med posamezniki – 58. mesto.

V konkurenci dvojic je Nestor osvojil skoraj vse, kar se je osvojiti dalo. V moških dvojicah je osvojil 91 turnirjev serije ATP, kar ga po številu lovorik med vsemi tenisači v odpri eri uvršča na 3. mesto. Osvojil je 8 turnirjev za Grand Slam, postal 4-kratni zmagovalec zaključnega turnirja, leta 2000 pa skupaj z rojakom Sebastienom Lareaujem postal tudi olimpijski zmagovalec. Štirikrat je na turnirjih velike četverice slavil tudi v mešanih dvojicah, leta 2011 na OP Avstralije skupaj s Katarino Srebotnik. Vrsto let je v konkurenci dvojic veljal za 1. igralca sveta.

Zadnjo tekmo v karieri je Nestor odigral 15. septembra, ko je skupaj z Vaskom Pospisilom v Davisovem pokalu z 1:3 v nizih klonil proti nizozemski navezi Middelkoop M./Rojer J-J. S turnirskimi nagradami je zaslužil 12.835.671 ameriških dolarjev, kariero pa končal pri 46 letih.

Mikhail Youzhny. (Foto: zimbio.com)
Mikhail Youzhny. (Foto: zimbio.com)

Mikhail Youzhny (kariero zaključil 21. septembra), naj uvrstitev 8. mesto

Ruski polkovnik je v svoji profesionalni teniški karieri zabeležil 499 zmag, a niti manjko ene same zmage do magične številke 500 ga ni pustil prepričati, da bi še nadaljeval s profesionalnem tenisu. Med profesionalce je Youzhny vstopil leta 1999, zapušča pa ga po 19 letih odlične kariere.

Youzhny je dvakrat v karieri (2002 in 2006) z Rusijo osvojil Davisov pokal, na turnirjih velike četverice pa največ pokazal na OP ZDA, kjer je v letih 2006 in 2010 prišel do polfinala. Prvič mu je nastop v finalu turnirja v New Yorku prepričil Andy Roddick, drugič Rafael Nadal. V karieri je osvojil 10 turnirjev serije ATP, največjega leta 2002 v Stuttgartu, ko je s 3:2 v nizih ugnal Argentinca Guillerma Canasa. Vrsto let je Rus veljal za igralca elitne 10-terice, najvišje pa bil leta 2008, ko je veljal za 8. igralca sveta.

Zadnjo tekmo v karieri je Youzhny odigral 20. septembra, ko je v 2. krogu turnirja serije ATP 250 v St. Petersburgu nudil odličen odpor Robertu Bautisti-Agutu, a vseeno klonil z 1:2 v nizih. V karieri je s turnirskimi nagradami zaslužil 14.264.450 ameriških dolarjev, pot profesionalnega tenisača pa zaključil pri 36 letih.

Julien Benneteau. (Foto: zimbio.com)
Julien Benneteau. (Foto: zimbio.com)

Julien Benneteau (kariero zaključil 26. oktobra), naj uvrstitev 25. mesto

Nepopustljivi Julien Benneteau je vselej veljal za izjemno neugodnega tenisača, ki se je profesionalcem pridružil leta 2000. V 18 letih kariere je nanizal ogromno zmag nad igralci iz elitne 10-erice, sam pa najvišje posegel leta 2014, ko je 17. novembra veljal za 25. igralca sveta.

Francoz, ki sicer živi v Genevi, je zaigral v 10 finalih turnirjev serije ATP, prav nikoli pa mu finalnega nasprotnika ni uspelo premagati. Še najbližje je bil Benneteau septembra leta 2013, ko je v Kuala Lumpurju proti Portugalcu Joau Sousi zapravil tudi zaključno žogico za zmago. Na turnirjih velike četverice mu je v posamični konkurenci največji met uspel leta 2006, ko se je prebil v četrtfinale, tam pa z 0:3 v nizih klonil proti Ivanu Ljubičiću. Za največja uspeha v karieri tenisača lahko šteje zmago na OP Francije leta 2014, ko je skupaj z rojakom Edouardom Rogerjem-Vasselinom v finalu ugnal špansko dvojico Granollers M./Lopez M, naslov v Davisovem pokalu leta 2017 in bronasto medaljo leta 2012 na olimpijskih igrah, ko je združil moči z Richardom Gasquetom.

Zadnjo tekmo v konkurenci posameznikov je Julien Benneteau odigral 26. oktobra, ko je izgubil v četrtfinalu turnirja serije Challenger v Brestu proti Stefanu Travaglii. V karieri je Francoz s turnirskimi nagradami zaslužil 9.556.742 ameriških dolarjev, kariero pa zaključil pri 36 letih.

Max Mirnyi. (Foto: zimbio.com)
Max Mirnyi. (Foto: zimbio.com)

Max Mirnyi (kariero zaključil 29. novembra), naj uvrstitev (dvojice) 1. mesto

O tem, da je beloruski hrust zaključil s kariero profesionalnega tenisača in se ob tem iskreno zahvalil prav vsem svojim soigralcem, smo poročali že pred kratkim (več TUKAJ). Med profesionalci je Max Mirnyi preživel kar 24 sezon.

53 osvojenih naslovov na turnijih serije ATP, od tega tudi 1 v posamični konkurenci, 6 naslovov na turnirjih serije Grand Slam v konkurenci moških dvojic, 4 naslovi v mešanih dvojicah, 2 naslova na zaključnih turnirjih ter zlata medalja z olimpijskih iger leta 2012. Zares večkratnega branja vredni uspehi Belorusa, ki svoje čase veljal tudi za 1. igralca sveta v konkurenci dvojic, med posamezniki pa je najvišje posegel leta 2003 in sicer na 18. mesto.

Zadnjo tekmo v karieri je Mirnyi odigral 27. oktobra, ko je v Davisovem pokalu skupaj z rojakom Andreijem Vasilevskim klonil proti slovaški dvojici Kližan M./Polašek F. V karieri je s turnirskimi nagradami zaslužil 11.763.620 ameriških dolarjev, kariero pa končal pri 41 letih.

Ob vseh naštetih velja omeniti še Avstrijca Jurgena Melzerja, ki je na Dunaju odigral zadnji turnir v konkurenci posameznikov, še naprej pa naj bi se tenisom nadaljeval v konkurenci dvojic.