Kje se je izgubil Jerzy Janowicz?

27-letni Poljak in nekdanji polfinalist Wimbledona Jerzy Janowicz je bil v sezoni 2013 med 15 najboljših na svetu, tisto leto pa je končal malce pod 20. mestom ATP lestvice z drugo zaporedno solidno sezono, ki je prišla leta 2014. Visoki igralec s čarobnim servisom in eksplozivnimi udarci je nase opozoril leta 2012 v Parizu. Prej je zmagal tri Challenger turnirje, nato pa je na Masters turnirju šokiral vse in dosegel prvi veliki finale. 

Janowicz preprosto nima sreče, zopet ga muči poškodba kolena (Foto: Tennisworldusa.com)

Izgubil je šele v finalu proti Davidu Ferreru, ki je osvojil nasploh svoj prvi Masters 1000 turnir v karieri. Jerzy je v juliju istega leta vstopil v Top 100, kjer je ostal do aprila 2016 in zabeležil šest naslovov Challenger in več kot 100 ATP zmag, vključno s finali v Parizu, Winston-Salemu in Montpellieru.

Poljak se je začel nekoliko upočasnjevati leta 2015 in resnične težave so bile za vogalom. Po OP Avstralije je moral vzeti šestmesečni dopust zaradi poškodbe kolena in spodnjega dela hrbta.

Izpadel je iz Top 200 in moral je trdo delati, da si je ponovno pridobil zbranost in formo, zmagal je Challenger v Genovi, vendar izgubil pred polfinalom ostalih sedmih turnirjih, ki jih je igral po vrnitvi. Njegova prva zmaga ATP od leta 2015 je prišla v Sofiji februarja 2017, ko je nato v drugem krogu izgubil proti Grigorju Dimitrovu.

Imel je nekaj dobrih rezltatov v preostanku leta in dosegel četrtfinale v Stuttgartu in tretji krog v Wimbledonu, da bi se morda le vrnil nazaj v Top 100. Na koncu sezone je Jerzy izgubil nekaj pomembnih tekem, toda delovalo je, da je vseeno pripravljen na popoln povratek leta 2018.

Namesto tega se je Jerzy spet začel spoprijemati z bolečinami v kolenu in moral je na operacijo. Na treninge se je vrnil šele decembra, upajoč, da se v januarju vrne na tekmovalni nivo. Namesto tega ga je čakalo še več težav. Moral je počakati s povratkom. Sedaj je uradno potrdil, da se vrača šele z Roland Garrosom in da ni pripravljen, da bi bil lahko konkurenčen svojim nasprotnikom.