Kaj mora storiti Nadal, da obstane na prvem mestu

Roger Federer je včeraj po presenetljivem porazu sporočil, da še drugo leto zapored ne bo igral na turnirjih evropske peščene turneje. Preskočil bo tudi Roland Garros, kjer bo glavni favorit za zmago bržkone Rafael Nadal. Španec bo zaradi nenapovedanega izhoda Švicarja čez sedem dni postal prvi igralec sveta, a če bo hotel tam obstati, bo moral ubraniti nekaj velikih peščenih zmag.

Rafael Nadal je pred težko nalogo, če želi ostati najboljši na svetu (Foto: Zimbio.com)

Scenariji se kar vrstijo, a po zgodnjem porazu Rogerja Federerja, ki je moral priznati premoč Thanasiju Kokkinakisu v Miamiju, bo Rafa uradno postal najboljši na svetu 2. aprila 2018. Vodil bo za točno 100 ATP točk. Če bi hotel Roger ostati vodilni vse tja do Wimbledona, bi moral ta teden doseči vsaj četrtfinale, a mu to ni uspelo. Sedaj je na potezi mlajši izmed rivalov in tudi on si ne sme privoščiti nobenega spodrsljaja.

Federer ne bo igral nobenega peščenega turnirja, toda Nadal brani kar lepo število turnirskih zmag. Do tega trenutka je v karieri na prvem mestu ATP lestvice preživel 167 tednov, potrebuje še 4 tedne, da bo prehitel Johna McEnroeja, tako bi postal 6. igralec na veliki lestvici vodilnih.

Kaj ga čaka? Najprej bo moral ubraniti zmage v Monte-Carlu, Barceloni in Madridu, kar pomeni 2500 ATP točk, ki si jih je prislužil lansko leto. V vsakem drugem primeru bo njegovo mesto ponovno prevzel Roger Federer.

V Rimu se bo pritisk zmanjšal, saj je tam Nadal lansko sezono izpadel v četrtfinalu. Tam bi lahko izpadel že v drugem krogu, pa to ne bi bilo kritično. Še vedno bi bil prvi za 10 ATP točk. V Roland Garrosu ne bo nobene druge možnosti, kot zmaga. Nadal bo moral še 11. dvigniti pokal v Parizu, res pa je, da v kasnejših tednih pridejo travnati turnirji in Wimbledon, kjer pa bo spet na vrsti Švicar. Vsekakor bomo do konca sezone spremljali še ogorčen boj.

Na pesku Rafael Nadal brani 4860 ATP točk. Če bo zmagal naslednjih pet turnirjev, kjer bo igral, bo v travnato sezono odšel z 820 ATP točkami prednosti pred Federerjem, ki je lansko leto zmagal Halle in Wimbledon.