Je Rafael Nadal defenziven igralec?

Mnogi teniški strokovnjaki so igro Rafael Nadala kozi leta označevali za defenzivno, a jasno je, da Španec lahko odigra tudi zelo agresiven tenis. To je pokazal z zmagami na večjih turnirjih na trdi podlagi, v teniškem rezumeju pa se lahko pohvali tudi s trofejami na travnati podlagi. Prejšnjo soboto je zaigral v polfinalu Wimbledona, kjer je igral zelo agresiven tenis, ne gre pa zanikati, da njegova specialiteta ostaja konstantna igra z osnovne črte in neprekosljiva obramba.

Rafa pri 32 letih vlada ATP karavani (Foto: Zimbio.com)

“Nimam problema s takimi, ki ne marajo mojega tenisa,” je povedal Nadal. “Nikoli nisem igral, da bi ugodil drugim.” Španski in argentinski tenis zaznamujejo vzdržljivost, dolge izmenjave in obilica topsina z osnovne črte na obeh udarcih. Lahko govorimo o najboljšem igralcu vseh časov, če ga označujemo za defenzivnega? S takšnimi trivialnimi vprašanji se ukvarjajo nekateri teniški strokovnjaki, ki še raje vlečejo vzporednice med igro Nadal in stilom igranja Rogerja Federerja. Oba sta vrhunska tenisača, pa čeprav igrata precej drugačen tenis.

Nadalu pa se pogosto dela krivica. Španec je zaradi želje po podaljšanju kariere večkrat spremenil način igre, med drugim je spremenil tehniko na forehand strani, izboljšal servis, v igro dodal vole na mreži in začel krajšati točke. V zadnjih dveh sezonah je nedvomno moč opaziti agresivnejšo igro na backhand strani.

Rafa in njegov smrtonosni forehand (Zimbio.com)

Še nekaj let nazaj bi Španec tekel naokoli in s tiste strani udarjal smrtonostni forehand. Takrat mu je to dovoljevala njegova hitrost in izjemno delo nog. Pri 32 letih ne more igrati na tak način, zato se je prilagodil. Tako kot se je prilagodil Roger Federer, ki je kariero začel s poudarkom na igri na mreži, nato pa skozi leta predvsem zaradi največjega rivala Rafaela Nadala izpopolnil tudi igro z osnovne črte.

Nadal je zagovornik taktične priprave in visoko inteligentnega tenisa. Španec je večkrat poudaril, da ni važno, kakšen tenis igraš, le da prideš do zmage. “Tvoja igra mora biti takšna, da na koncu zmagaš.” In teh zmag je bilo v karieri “Rafe” precej veliko.