Hiša slavnih bogatejša za 12 Grand Slam lovorik

Na Li vstopa v hišo slavnih. (Foto: zimbio.com)

Na Li vstopa v hišo slavnih. (Foto: zimbio.com)

22. januar 2019 ni le dan, ko je do zgodovinskega uspeha na Odprtem prvenstvu Avstralije prišel Grk Stefanos Tsitsipas. Je tudi dan, ko je bilo uradno naznanjeno, kdo bo postal “Generacija 2019”, ko beseda nanese na hišo slavnih. Tej se pridružujejo Na Li, Mary Pierce in Yevgeny Kafelnikov. 

Na Li vstopa v hišo slavnih. (Foto: zimbio.com)
Na Li vstopa v hišo slavnih. (Foto: zimbio.com)

Kandidati za prestop praga hiše slavnih so poleg Na Li, Mary Pierce in Yevgenyja Kafelnikova bili še Jonas Bjorkman, Sergi Bruguera, Goran Ivanišević, Conchita Martinez in Thomas Muster. Izbrana je bila prva trojica, obe tenisačici pa sta bili ob prav posebnem dnevu prisotni tudi v Melbourneu.

Kitajka zablestela prav v Avstraliji

Na Li, ki je lopar v kot postavila septembra leta 2014, je do enega od dveh največjih uspehov v karieri prišla prav tu, na Odprtem prvenstvu Avstralije, kjer je v svojem zadnjem letu v vlogi profesionalne tenisačice v finalu ugnala Dominiko Cibulkovo. Svoj prvi turnir za Grand Slam je Kitajka osvojila leta 2011 v Parizu, ko je z 2:0 v nizih odpravila Francesco Schiavone.

Leto 2000 je bilo zanjo sanjsko

Svoj trenutek slave je znova dočakala tudi v Kanadi rojena tenisačica, ki je v profesionalni karieri nastopala pod francosko zastavo. Govora je o Mary Pierce, ki lahko za najboljše leto v karieri brez dvoma šteje leto 2000, ko je v Roland Garrosu prišla do dvojne krone. Med posameznicami je v finalu ugnala Conchito Martinez, v dvojicah pa se je do naslova prikopala skupaj z Martino Hingis. Prvi veliki turnir je osvojila leta 1995 na OP Avstralije, skupno pa zbrala 4 lovorike z največjih štirih turnirjev.

V hiši slavnih tudi zlata olimpijska medalja

Ob dveh predstavnicah nežnejšega spola, je bil za vstop v hišo slavnih izbran še Yevgeny Kafelnikov. Rus, ki je veljal za izjemnega tenisača tako v konkurenci posameznikov kot tudi v dvojicah, leta 1999 pa na ATP lestvici zasedal tudi 1. mesto, je poleg 6 osvojenih turnirjev za Grand Slam (4 v dvojicah) zablestel še leta 2000 na olimpijskih igrah v Sydneyju. Tedaj je v finalu s 3:2 v nizih bil boljši od Tommyja Haasa.

V zadovoljstvo mi je čestitati Li Na, Mary Pierce in Yevgenyju Kafelnikovu in jim zaželeti dobrodošlico ob izvolitvi za vstop v hišo slavnih,” je dejal predsednik združenja hiše slavnih Stan Smith in dodal: “To so izjemno delavni športniki, ki so se izkazali na najvišjem nivoju tenisa. To je dobro zaslužena čast in že se veselimo, ko jih bomo julija uradno pozdravili v Newportu.