AO: Šampion Đoković čez Nadala do rekordne sedme zmage

Prvi igralec sveta Novak Đoković final na Odprtem prvenstvu Avstralije enostavno ne izgublja. V 7. finalu je 31-letni Srb proti Rafaelu Nadalu z izjemno predstavo potrdil naziv trenutno najboljšega tenisača na svetu, po le 2 urah in 6 minutah slavil zmago s 6:3, 6:2 in 6:3 ter tako prišel do 7. naslova v Melbourneu. 

nolk1 - AO: Šampion Đoković čez Nadala do rekordne sedme zmage
Novak Đoković v Avstraliji final ne izgublja. (Foto: zimbio.com)

Novak Đoković in Rafael Nadal sta v zadnjih 14 dneh v Melbourneu prikazala izjemen tenis. Oba sta se v veliki finale prebila brez večjih preglavic, v polfinalu popolnoma nadigrala svojega tekmeca, v velikem finalu pa se je pričakoval pravi spektakel. Morda celo tak, kakršnega sta Srb in Španec uprizorila leta 2012, ko sta se na Rod Laver Areni v finalnem obračunu na igrišču zadržala 5 ur in 53 minut.

Takrat je zmago s 3:2 v nizih slavil “Nole”, prvi igralec sveta pa je bil boljši tudi tokrat. Za zmago je potreboval vsega 2 uri in 6 minut, postal pa je sploh prvi igralec, ki je v finalu turnirja za Grand Slam Rafaela Nadala premagal s 3:0 v nizih. Za Novaka je to 3. zaporedni osvojeni turnir za Grand Slam, 7. v Avstraliji in skupno 15.

Kakršen začetek, takšen tudi konec

Finalni obračun je Novak Đoković pričel sanjsko in že po 10 minutah igre vodil s 3:0. V prvem nizu je Nadal na servis Srba dobil eno samo točko in bil že po 37 minutah poražen s 3:6. Z izjemno predstavo je Đoković nadaljeval tudi v drugem nizu, ko je odlično returniral, se kar nekajkrat izmaknil na svoj forehand udarec in tudi na Nadalovo forehand stran sprožil veliko število neubranjenih žogic. V drugem sta Srbu uspela dva “brejka”, Nadal je le v eni igri na servis nasprotnika prišel do “deuca”, skupno pa v drugem nizu na returnu zbral 5 točk.

V tretjem nizu je Novak znova hitro povedel s 3:1, kljub temu, da je bil že v povsem izgubljenem položaju, pa Španec ni prenehal verjeti v preobrat. V 6. igri niza si je sploh prvič na tekmi priigral žogico za “brejk”, a je ni uspel izkoristiti. Igralca sta poskrbela za nekaj vrhunskih točk, velika večina pa je na koncu pripadla zares izjemnemu Srbu. Ta je v 9. igri tretjega niza po napaki Španca izkoristil drugo zaključno žogico in dvignil roke v zrak.

OP Avstralije (Melbourne, A$ 60.000.000, trda podlaga), posamezno (M), finale
Đoković N. (Srb/1) – Nadal R. (Špa/2) 6:3, 6:2, 6:3