Federer svojo oazo miru najde v švicarskih gorah

Roger Federer je danes pravi vzor za mlade in starejše športnike, toda ni bilo vedno tako. V mlajših letih je Švicar jezo velikokrat znesel nad loparjem, tekme pa je izgubljal zaradi nekontrolirane nervoze. Danes velja za enega najelegantnejših in uglajenih tenisačev.

36-letnik je odgovorjal na novinarska vprašanja v promociji za Credit Suisse, ko je povedal zanimivo zgodbo iz časov, ko mu je bilo 18 let. “Nekega dne smo v klubu dobili nove varnostne zavese za lovljenje teniških žogic. Trenerji so nas posvarili, naj bomo previdni, da jih ne poškodujemo. Rekel sem si, da so zelo debele in bodo že zdržale. Kakšno uro kasneje sem vanje jezno vrgel lopar zaradi žogice, ki sem jo slabo zadel. In seveda sem jih strgal. Tisti teden sem moral za kazen vsak dan čistiti teniški center.”

Federer je spregovoril tudi nekaj besed o švicarski rezidenci, kjer se umakne pred mediji. “Še sam sem zelo presenečen nad tem, da živim v gorah. Kot Baselčan nimam avtomatske povezave z gorskim svetom. To je moje oaza. Niti ni toliko mesto smučarjev, sam sem smučal, ampak vedno sem oboževal sonce in morje. Mogoče zaradi povezave z Južno Afriko. Vesel sem, da sem si kupil hišo v gorah. Tam se lahko odklopim in pobegnem pred velikimi mesti. Obožujem mir in tišino, tam lahko pohajkujemo. Celotna družina. Čudovito je. Vedno pogrešam dom. Drugi se odselijo iz Švice, sam nikoli nisem razmišljal o tej opciji. Skozi leta sem prepotoval celoten svet, zato je še toliko bolj pomembno, da se zavedam, kjer je moj dom.”