Đoković premagal ekstremno vročino in Fucsovicsa

Dvakratni prvak OP ZDA Novak Đoković je podaljšal zmagovalni niz na sedem zaporednih zmag z zmago nad Martonom Fucsovicsem. To je bil ekstremno vroč torkov popoldan v New Yorku, pri čemer je veliko igralcev trpelo učinke vročine in vlažnosti. Led zavit v brisače, veliko tekočine in tablete za energijo so bili ves dan iskana roba.

Đoković preživel težke razmere (Foto: Facebook)

Dvoboj, ki je veljal za poslastico dneva, je le delno upravičil pričakovanja. Novak Đoković je od svoje vrnitve po poškodbi precej bolj ranljiv igralec. Pozna se predvsem, da je občutno zmanjšana njegova vzdržljivost, ki je bila tokrat res preizkušena, na trenutke pa trpi tudi še njegova samozavest. Madžar Marton Fucsovics morda ni v samem vrhu igralcev na turneji, vendar je bilo moč slutiti, da če bo na začetku držal priključek z Novakom, ima priložnost za presenečenje. Vročina in Novak, sta ga na koncu vendarle povsem zdelala. Srb, dvakratni prvak v New Yorku (2011 in 2015), je v dveh urah in 58 minutah dobil dvoboj 6:3, 3:6, 6:4, 6:0.

Đoković je izgubil niz v uvodnih dvobojih Grand Slamov šele drugič od leta 2010 in se je znašel v resnih težavah, ko se je v tretjem nizu soočil z brejk žogico, kar bi pomenilo zaostanek z 2:5. Nekdanja številka 1 se je boril z nelagodjem v želodcu in osiromašeno energijo, večkrat ga je obiskal tudi fizioterapevt in zdravnik. Oba sta v 10 minutnem odmoru med tretjim in četrtim nizom, kar je novo vročinsko pravilo tukaj, potrebovala brisačo z ledom. Na samem koncu je Đoković le prikazal svojo najboljšo igro in dosegel 10 zaporednih iger in si rezerviral svoje mesto v drugem krogu turnirja.

“Bilo je težko,” je dejal Đoković. “Oba sva se borila, danes nismo bili edini, očitno ste imeli skoraj 10 predaj v moškem žrebu. Brutalne razmere. Vendar je to, kar je. S tem se je treba soočiti. izkopal sem se iz težav, bil sem niz in brejk zadaj, mislim, da se je tam prelomilo. Pri 4:3, ko je (Fucsovics) serviral, sem uspel odigrati dobro igro. Opazil sem, da je njegova igra začela upadati. Začel je doživljati nekaj fizičnih težav. Takrat sem začutil, da moram izkoristiti to priložnost in se poskusiti vrniti v tekmo. “

“Po tem nisem izgubil igre do konca tekme. Očitno je bil 10-minutni odmor nekaj, kar je bilo zelo koristno in potrebno. Vesel sem, da smo ga imeli. To do sedaj še nisem doživel. To je bilo prvič. Menim, da sva to potrebvala oba. “

Beograjčan igra svoj prvi turnir od zgodovinskega dosežka kariere – Golden Mastersa, ko je prvič dvignil lovoriko v Cincinnatiju. Tako je prvak na Wimbledonu prejšnji mesec sedaj sobil 16 od 17 dvobojev in dosegel drugi krog turnirja ter dvoboj s Tennysom Sandgrenom. Američan je zmagal na prvi tekmi s 6:3, 6:4 in 6:2 nad Viktorjem Troickim.