Davisov pokal v novi izvedbi ne sme računati na Federerja

Nov format Davisovega pokala naj bi privabil največja teniška imena, a se plani organizatorjev očitno ne bodo uresničili. Igralci, ko so Roger Federer, Novak Đoković in Alexander Zverev so že javno povedali, da ne bodo igrali. Spremenil se je format, z njim pa tudi pomen Davisovega pokala, zaradi česar v teniški javnosti še danes vlada ogorčenje. 

Roger Federer bo raje energijo usmerjal v Laverjem pokal (Foto: Tennisworldusa.com)

Po drugi strani pa je to voda na mlin Rogerju Federerju, saj je Švicar v zadnjih dveh letih uspešno zagnal Laverjev pokal. Igralci so v dveh izdajah pokazali veliko zanimanje, zato bodo svoje teniške loparje raje uporabili tam. “Zelo dvomim, da bom igral Davisov pokal. Bomo videli, kaj se bo zgodilo. Ta format v vsakem primeru ni bil ustvarjen za moje preference. To je bilo ustvarjeno za naslednje generacije igralcev.”

Ne le, da je dokončno sprejeta ideja o spremembi dolgoletnega sistema tekmovanja v Davisovem pokalu, že je jasno tudi to, kje se bo finalni del tekmovanja odvijal. ITF in Kosmos Tennis sta se odločala med Lillom in Madridom, na koncu pa izbrala slednjega. 

Davisov pokal je bil ustanovljen leta 1900, ko sta se v prvi izvedbi med seboj za naslov pomerili Velika Britanija in Združene države Amerike. 118 let staro tekmovanje bo v letu 2019 doživelo enormno spremembo, saj se bo format tekmovanja popolnoma spremenil.

“Tokratni žreb pomeni začetek novega, vznemirljivega poglavja v dolgi zgodovini Davisovega pokala. Skušali smo najti pravo mero med ohranjanjem tradicije in uvajanjem novosti,” je ob prvem koraku nove dobe Davisovega pokala dejal predsednik ITF-ja David Haggerty.

Kako bo tekmovanje potekalo? 

Zaključni turnir bo od 18. do 24. novembra potekal v glavnem mestu Španije, kjer se bo predstavilo 18 najboljših držav na svetu. Mesto na turnirju imajo že zagotovljeno Hrvaška, Francija, Španija, ZDA, Argentina in Velika Britanija, omenjeni šesterici pa se bo pridružilo še 12 reprezentanc, ki si bodo mesto na zaključnem turnirju poizkušale izboriti skozi kvalifikacije. V teh bo 1. in 2. februarja 2019 nastopilo 24 izbranih vrst, vsaka pa bo morala za preboj na zaključni turnir premagati enega samega nasprotnika.

Najboljših 18 se bo razdelilo v 6 enakoštevilčnih skupin, kjer se bo vsaka reprezentanca pomerila z vsako. V četrtfinale se bo uvrstilo vseh 6 zmagovalk skupinter 2 najboljši drugouvrščeni državi. Zmagovalke četrtfinalnih obračunov se bodo prebile v sobotno polfinale in si s tem že zagotovile tudi mesto na zaključnem turnirju Davisovega pokala 2020, dan kasneje, v nedeljo, pa bo v Madridu le še obračun dveh najboljših, ki se bosta med seboj udarili za naslov.

Kaj sprememba pomeni za Slovenijo?

Spremembe novega sistema Davisovega pokala bodo občutile le tiste najboljše reprezentance, večino tistih, ki nastopajo v 1. ter vse reprezentance iz 2., 3. ali celo 4. evroafriški/ameriški/azijsko-oceanski skupini, pa bodo nadaljevale s tekmovanjem, kakršnega so bile navejene do sedaj. Spomnimo, Slovenija je v letošnji sezoni v napetem boju proti Turčiji iztržila obstanek v 2. evroafriški skupini.