Bianca Andreescu v enem letu na vrh sveta

Veliko se lahko zgodi v letu dni. Kanadčanka Bianca Andreescu pred letom dni ni bila niti med dvestoterico najboljših teniških igralk sveta in je izpadla v kvalifikacijah za odprto prvenstvo ZDA. Leto pozneje je v New Yorku visoko v zrak dvignila osvojeno trofejo in bo po izjemni predstavi v finalu na ponedeljkovi lestvici skočila v “TOP 5”.

Pred komaj 12 meseci je Andreescujeva izpadla že v kvalifikacijah OP ZDA in si ni niti ogledala finala, v katerem je takrat 20-letna Japonka Naomi Osaka premagala ameriško ljubljenko občinstva Sereno Williams.

V sobotnem finalu pa je 19-letnica sama stopila na igrišče proti 37-letni ameriški ikoni tenisa in po uri in 41 minutah igre prišla do daleč največje zmage v karieri, ki jo bo popeljala tudi med najboljših pet igralk na svetu.

Na igrišču je pokazala izjemno zbranost in samozavestno zmagala proti eni najboljših teniških igralk v zgodovini. Po dvoboju je dejala, da jo je bilo strah igrati proti Sereni Williams, zmagovalki 23 turnirjev za Grand Slam.

“Rekla sem si: ‘le vračaj to prekleto žogico na igrišče in dihaj, kot le lahko’. Serena je imela na voljo prvi začetni udarec. A želela sem sama dobiti prvo točko in ji takoj pokazati, da sem tudi jaz prišla po zmago. Ali sem jo res osvojila? Sploh ne vem,” je dejala kanadska najstnica o tremi pred začetkom finala zadnjega Grand Slama v sezoni.

Andreescujeva je po napaki Williamsove res osvojila prvo točko dvoboja in se nato ni več ozirala nazaj.

“O tem trenutku sem sanjala vse življenje. Res sem verjela, da lahko pridem tako daleč. Res, ves čas sem si pred očmi jasno predstavljala zmago na največji sceni skoraj vsak dan. In da se mi je zdaj to uresničilo, to je noro,” je dejala Kanadčanka romunskega rodu in skomignila z rameni: “Očitno vizualizacija res, res deluje.”

Andreescujeva, katere starša sta prišla v Kanado iz Romunije v iskanju boljšega življenja, je prvič postala znana marca, ko je osvojila prestižno trofejo v Indian Wellsu in v finalu premagala zmagovalko treh Grand Slamov in nekdanjo številko 1, Nemko Angelique Kerber.

Sledile so težave s poškodbo in odpovedi, preden je postala prva Kanadčanka, ki je osvojila domači turnir v Torontu – v finalu se je pomerila z Williamsovo, ki je po štirih igrah predala dvoboj zaradi poškodbe hrbta. Ta zmaga ji je, kot pravi, dala krila in samozavest tudi za OP ZDA.

In vse to ji je uspelo zgolj v letu dni v komaj četrtem nastopu na glavnem delu turnirjev za veliki slam.

“Prepričana sem, da nisem edina oseba, ki se zgleduje po Sereni. Ona je navdih številnim ljudem, ne le športnikom. Tudi z vsem, kar dela zunaj teniških igrišč. Res je prava šampionka,” je o tekmici v presežnikih govorila Andreescujeva in brez strahu odločno dodala: “Res sem si prizadevala in garala za to, da bi bila takšna, kot je ona. Kdo ve? Morda sem lahko še boljša.”

S trofejo in čekom za 3,85 milijona dolarjev je prišla tudi slava, na katero pa je pripravljena.

“Nikoli si sicer nisem mislila, da bom kdaj slavna. Moj cilj je bil vedno le osvojiti kar največ Grand Slamov ter postati številka 1 na svetu. Slava mi res nikoli ni prišla na misel. A seveda, se ne pritožujem. To leto je bilo res noro. In lahko se bom tega navadila.”

Vir: Tenis Slovenija, STA