Bedene tretji slovenski zmagovalec Portoroža

Bedene je poskrbel, da je zmaga ostala doma. (Foto: Facebook/Zavarovalnica Sava Slovenia Open)

Bedene je poskrbel, da je zmaga ostala doma. (Foto: Facebook/Zavarovalnica Sava Slovenia Open)

Turnir serije ATP Challenger v Portorožu je prvič po letu 2014 znova dobil slovenskega zmagovalca. Vlogo 1. nosilca in glavnega favorita za turnirsko zmago je upravičil Aljaž Bedene, ki je v velikem finalu s 7:5 in 6:3 ugnal Norvežana Viktorja Đurasovića. 

Bedene je poskrbel, da je zmaga ostala doma. (Foto: Facebook/Zavarovalnica Sava Slovenia Open)
Bedene je poskrbel, da je zmaga ostala doma. (Foto: Facebook/Zavarovalnica Sava Slovenia Open)

Dobro se počutim na turnirjih serije Challenger. Na zadnjih štirih, kjer sem nastopil, sem tudi zmagal. Prevelikega bremena nimam, saj vem, v kolikor odigram tako kot znam, lahko pričakujem dober rezultat v Portorožu. Rad bi prišel prej in se dobro pripravil, saj se zavedam, da sem prvi nosilec.” To so bile besede Aljaža Bedeneta pred pričetkom turnirja v Portorožu, kjer je tako dosegel še peto zmago v nizu na turnirjih serije Challenger.

Najvišje uvrščeni slovenski tenisač je bil v 1. krogu prost, že v 2. krogu pa ga je čakal pravi test, saj mu je nasproti stal nekdaj 49. igralec sveta Illya Marchenko, ki se je leta 2016 na Odprtem prvenstvu ZDA prebil vse do osmine finala. Bedene je odpor Ukrajinca strl po 2 urah in 37 minutah, precej lažje delo pa je imel Ljubljančan v 3. krogu, ko je s 6:2 in 6:2 odpravil Indijca Sasija Kumarja Mukunda.

Najbolj ga je ogrozil Slovak

Zmaga nad Indijcem je Bedenetu prinesla četrtfinale, kjer smo bili presenečenju najbližje. Nasproti se je postavil Slovak Lukas Klein, ki se je prebudil šele v drugem nizu. Sprva je namreč vse kazalo na novo prepričljivo zmago Bedeneta, ki si je z dobro igro priigral prednost s 6:3 in 4:1. Slovak je nato nanizal kar 6 zaporednih iger in tako v tretjem nizu povedel z ‘breakom’ prednosti. Kasneje je bilo že 4:2 v korist Kleina, ki je “grizel” vse do konca, a v podaljšani igri vendarle klonil.

V vseslovenskem polfinalu je Bedene upravičil vlogo favorita proti Blažu Roli, za katerim je sicer prav tako odličen turnir. Po uri in 27 minutah je bilo 6:3 in 6:2 v korist Ljubljančana, ki je že pred zmago proti rojaku vedel, kdo ga v primeru uspeha čaka v velikem finalu.

V finalu zadišalo po 3. nizu

Finalist je presenetljivo postal Norvežan Viktor Durasović, ki je v polfinalu z 2:1 v nizih odpravil lanskoletnega zmagovalca Constanta Lestiennea. Proti Norvežanu bosanskih korenin (oče prihaja iz Mostarja, mati iz Doboja) je Bedene potreboval uro in 39 minut. Prvi niz je dobil s 7:5, po slabšem pričetku drugega niza pa je zadišalo po tem, da bi zmagovalca lahko dobili šele v tretjem nizu. Norvežan je namreč povedel s 3:0, a Bedene je najboljše prihranil za konec. Nanizal je kar 6 iger zapored in tako prišel do 16. turnirske zmage na turnirjih serije Challenger.

Za zmago je Aljaž Bedene prejel 6.190€ in 80 ATP točk, s katerimi se je s ponedeljkom “prestavil” na 80. mesto svetovne teniške lestvice.

Challenger Portorož (Slovenija, €46.600, trda podlaga, zunaj), posamezno
1. krog: Bedene A. (Slo/1) je bil prost
2. krog: Bedene A. (Slo/1) – Marchenko I. (Ukr) 5:7, 6:4, 6:2
Osmina finala: Bedene A. (Slo/1) – Mukund S. K. (Ind/16) 6:2, 6:2
Četrtfinale: Bedene A. (Slo/1) – Klein L. (Svk) 6:3, 4:6, 7:6(4)
Polfinale: Bedene A. (Slo/1) – Rola B. (Slo/3) 6:3, 6:2
Finale: Bedene A. (Slo/1) – Durasović V. (Nor) 7:5, 6:3