ATP London: Pregled žreba

Redna sezona AT P se je končala z zmago Karena Khachanova  v Parizu, kjer je porazil Novaka Đoković, sedaj pa nas čaka češnja na torti; zaključni turnir samo najboljših osem. Tistih, ki so skozi sezono kazali najboljši in najbolj konstanten tenis.

Za zmago se bo boril tudi Roger Federer (Foto: Tennisworldusa.com)

Manjkala bosta Rafael Nadal in Juan Martin del Potro, drugače pa so tenisači že v Londonu, kjer te dni pridno trenirajo za pričetek vrhunca sezone. Brez lažjih krogov, napeto bo že od prve tekme naprej.

Razdeljeni so v dve skupini, ki igrata po sistemu “round robin”, kar pomeni vsak z vsakim. Iz vsake skupine napredujeta dva, ki imata največ zmag oziroma najboljše razmerje zmag in porazov v nizih. Nato se v polfinalu križajo z drugo skupino, dokler ne dobimo najboljšega med najboljšimi. Igrali bodo tudi v konkurenci dvojic.

Glavni favorit bo zagotovo Novak Đoković kljub temu, da je utrujen izgubil v finalu Pariza. Drugače pa bodo nevarni prav vsi, saj bo motivacija na višku. Vsaka zmaga v skupini igralcem prinese ATP točke in bogato dodatno denarno nagrado. Služijo že s tem, da sploh nastopijo, zato bosta v čakalni vrsti tudi dve zamenjavi. V primeru, da igralec zmaga turnir brez izgubljene tekme, bi pobral 1500 ATP točk. 

Na turnirju bosta zaigrala tudi Kei Nishikori in John Isner, ki bo pri 33 letih v Londonu nastopil prvič. Skupaj s Kevinom Andersonom, ki bo prav tako v vlogi novinca. Drugi največji favorit bo zagotovo Roger Federer. 

ATP Finals žreb:

Skupina Gustavo Kuerten:

Novak Djokovic
Alexander Zverev
Marin Cilic
John Isner

Skupina Lleyton Hewitt: 

Roger Federer
Kevin Anderson
Dominic Thiem
Kei Nishikori

Vrtoglave denarne nagrade za najboljše na svetu

Igralci bodo bogato nagrajeni. Za vsako zmago v skupinskem delu tenisač prejme 200 ATP točk, za zmago v polfinalu še 400 točk, v primeru finalne zmage pa še 500 točk. Zamenjavi sta že za samo prisotnost plačani 110 tisoč dolarjev, medtem ko so za nastope plačani tudi ostali. Za vsako zmago si lahko priborijo 203 tisoč dolarjev! Tistemu, ki uspe dobiti turnir brez enega samega poraza, pripada 2 milijona 712 tisoč dolarjev!

Razdelitev točk in denarnih nagrad (Foto: ATP)