ATP lestvica zamrznjena – Ali lahko Novak Đoković podre rekord Rogerja Federerja?

Novak Đoković cilja preseči rekord svojega tekmeca Rogerja Federerja, ki je največ tednov na ATP lestvici preživel kot številka 1. Vendar bo moral Srb čakati še nekaj tednov več, saj se je ATP odločil, da lestvico zamrzne, dokler se turneja ne bo nadaljevala.

roger federer cannot understand novak djokovic says insider - ATP lestvica zamrznjena - Ali lahko Novak Đoković podre rekord Rogerja Federerja?
Novak Đoković in Roger Federer (Foto: ATP)

ATP, WTA in ITF so teniško turnejo prekinili do 7. junija po izbruhu koronavirusa po vsem svetu. Nato sta se ATP in WTA odločila, da v času odpovedanih turnirjev zaradi COVID-19 ne bosta odstranila uvrstitvenih točk. Posledično igralci ne bodo kaznovani, ker ne bodo imeli nobene priložnosti za obrambo svojih točk, zasluženih v letu 2019.

Đoković je tretji na seznamu vseh časov po številu tednov na 1. mestu za Peteom Samprasom in Rogerjem Federerjem. 32-letnik je preživel 281 tednov na vrhu lestvice, preden je ATP napovedal šest tedensko prekinitev tekmovanj.

Đoković je pred tem le pet tednov zaostajal za drugo uvrščenim Peteom Samprasom in bi ga v normalnih razmerah do aprila prehitel. Njegov cilj bi bil prehiteti tudi Rogerja Federerja s 310 tedni kot prvi igralec sveta. Đoković bi moral v tem primeru ohraniti položaj na vrhu do 5. oktobra in bi presegel rekord Federerja s 311 tedni.

Vendar je prekinitev teniškega dogajanja podaljšana do 7. junija, zato je ATP sporočil, da bodo uvrstitve „zamrznjene v tem obdobju do nadaljnjega“. Zamrznitev uvrstitve pomeni, da tudi tedni ne bodo šteti. Posledica tega je, da bo Đokoviću treba počakati še dlje, da doseže svoj cilj – podreti Federerjev rekord. Đokovićev 283. teden na vrhu se bo namreč začel šele, ko se bo turneja nadaljevala.

Pandemija koronavirusa je torej že povzročila pust teniški koledar, še zdaleč pa ni gotovo, kdaj se bo teniška turneja znova pričela, saj koronavirus še naprej uhaja izpod nadzora.