AO: Kraljica NAOMI OSAKA NAJBOLJŠA v Avstraliji!

Najboljša v Avstraliji je po dveh tednih ogorčenega boja med 128 igralkami postala NAOMI OSAKA. Japonka je ponovila uspeh z OP ZDA, kjer je v finalu premagala Sereno Williams. Tokrat je v finalu odpravila Petro Kvitovo, ki se je borila do zadnjega in si zasluži vse čestitke za njen veliki povratek nazaj v sam vrh ženskega tenisa. Ko je že delovalo, da bo Japonka gladko zmagala, šele takrat smo gledalci dobili veličasten finale.

Izjemna predstava in zbranost Naomi Osake, ki je v drugem nizu zapravila priložnost in bi po enem največjih preobratov skorajda izgubila, a se je vendarle uspela zbrati in premagati borbeno Petro Kvitovo. Končni rezultat se je glasil 7:5, 5:7 in 6:4!

Hvalevreden finale, ki je ponudil ogromno preobratov, predvsem pa odličen tenis obeh igralk. Naomi Osaka je postala prva japonska tenisačica (tudi v moški konkurenci še ni bilo zmagovalca), ki je osvojila OP Avstralije. In kar je najlepše pri tem naslovu, tokrat lahko proslavlja z vsem srcem. Po tistem kontroverznem zadnjim dejanjem v New Yorku tokrat nismo poslušali žvižgov, ampak samo velik aplavz, ki si ga je več kot zaslužila. Druga zaporedna Grand Slam zmaga in prvo mesto na WTA lestvici! Petra Kvitova bo od ponedeljka naprej druga na svetu.

Najboljša na svetu Naomi Osaka (Foto: Australian Open Facebook)

V prvem nizu smo gledali tenis, kakršnega smo pričakovali. Obe sta bili močni na svoj začetni udarec, toda Petra Kvitova je bila močnejša. Naomi Osaka se je mučila pri returnu, medtem ko sta obe držali svoj začetni udarec. Priložnosti so prihajale in odhajale na obeh straneh. Japonka je pri vodstvu 6:5 imela prve set priložnosti, a je Čehinja izsilila podaljšano igro. Tam je prevladala konstantnost Osake, ki je z nekaj dobrimi udarci prevzela prednosti, Kvitova pa je vse manj verjela v svoj forehand, ki je na čase deloval odlično, drugače pa je žogice pošiljala izven igrišča. Po izidu 7-2 je Osaka povedla z nizom prednosti.

V drugem pa se je začelo ravnovesje moči obračati, saj je Kvitova vendarle nanizala nekaj zaporednih močnih udarcev, ki so ji priigrali prednost 2:0. Ko je že delovalo, da bo pobegnila naprej, se ji je zataknilo, Osaka pa ni dobila le igre, ampak naslednje štiri. Tisti manjši padec zbranosti in minute obupe za Japonke so hitro minile. Sedaj je bila videti na dobri poti do suverenega naslova. Pri vodstvu 5:3 si je na servis nasprotnice priigrala tri povezane zaključne žoge. Nato pa šok! Eno za drugo je Kvitova odlično ubranila, nato pa še “zlomila” nasprotnico v naslednji igri. Oziroma se je Osaka zlomila sama. Pritisk je bil prevelik in vrstiti so se začele napake. Pri izenačenju na 5:5 je še imela eno brejk priložnost, da ponovno prevzame kontrolo, ampak ni šlo. Živci so naredili svoje, Kvitova pa je igrala vse bolje, saj je kar naenkrat dobila drugo priložnost. Osaka je vnovič izgubila svoj začetni udarec.

Ponovno na začetku in obe izenačeni. V tretjem nizu je prva korak naprej naredila Osaka. Presenetljivo se je Japonka zbrala in povedla s 3:1, s čimer je dokazala, kako močna je v resnici. Po vseh zapravljenih priložnosti bi se zlahka dokončno predala, ampak borbeni duh je prevladal. Še naprej je kazala agresivno igro in je napadala z returnom. Kvitova pa je držala priključek. Njena igra je v osnovi močnejša, in če igra svoj najboljši tenis, lahko prebije obrambo Japonke, a ker je to finale Grand Slam turnirja, svoje naredi tudi priložnost sama. Kvitova je najboljšo igro kazala le v odsekih.

Pri vodstvu 4:2 je imela Osaka ponovno tri povezane brejk priložnosti za dvojni odvzem servisa, kar bi jo zagotovo pripeljalo do naslova, ampak enako kot v prvem nizu, ko je bila Kvitova povsem na dnu, je tudi tokrat našla svoj najboljši tenis. Z briljantno igro je ubranila vse tri priložnosti in zmanjšala zaostanek na 3:4. Vse je bilo ponovno nazaj na Naomi, ki pa je še vedno vodila. Trenutek resnice pri vodstvu 5:4 na njen začetni udarec, ampak tokrat je bila zgodba drugačna. Naomi Osaka je postala šampionka v Avstraliji, dvakrat zmagovalka turnirjev za Grand Slam in najboljša na svetu!