Andrej Kraševec: “Punci sta dali vse od sebe, imeli pa smo tudi nekaj smole”

Slovenska ženska teniška reprezentanca je v polfinalu pokala BJK doživela poraz. Od Slovenije je bila boljša Italija z 2:0. V Sevilli je najprej Martina Trevisan premagala obolelo Kajo Juvan, nato pa je bila Jasmine Paolini boljša od Tamare Zidanšek. Kljub porazu je uvrstitev v polfinale največji uspeh ženske teniške reprezentance, prav gotovo pa gre tudi za enega največjih ekipnih uspehov v slovenskem športu.

Slovenke med najboljšimi štirimi reprezentancami (Foto: Fran Santiago/Getty Images for ITF)

Najprej je na igrišče stopila Kaja Juvan (104. WTA), njena tekmica pa je bila Martina Trevisan (43. WTA). Kaja je italijansko tekmico premagala že trikrat. Od samega začetka pa je bilo vidno, da se Juvanova na igrišču ni počutila dobro. Vseeno je odločitev v prvem nizu padla šele v podaljšani igri. Juvanova je vodila že s 4:1, imela pri 6:5 tudi zaključno žogo, a je storila dvojno napako.

Italijanka je priložnost izkoristila in zmagala z 8:6. Po daljšem premoru, po koncu dvoboja je tudi Trevisanova priznala, da ga je potrebovala tudi sama, se je dvoboj nadaljeval. Tudi v drugem nizu pa se je Juvanova borila s svojim telesom in tekmico. Pri zaostanku s 4:3 je prosila za premor, roka se ji je namreč ves čas nenadzorovano tresla. Dvoboj se je končal dve igri kasneje, Italija pa je povedla z 1:0. Juvanova je po koncu dvoboja potrebovala zdravniško pomoč, nato pa je odšla na počitek v hotel. “Kaja se ne počuti najboljše. Vsi vemo, da je imela na azijski turneji težave z boleznijo. Videlo se je, da imunski sistem še ni dobro vzpostavljen. Za njo je naporen teden, kar se je danes videlo na igrišču, ko se je imunski sistem sesul. Enostavno je bilo vse še preveč naporno po virusu, ki ga je staknila na Kitajskem,” je dejal fizioterapevt ekipe Anže Kunavar.

Zanimivo, Trevisanova Kajinih težav ni opazila, vsaj tako je dejala novinarjem na konferenci po dvoboju. Dejala je, da je bila tudi sama zelo nervozna in zato osredotočena le nase.

Kot druga je za Slovenijo zaigrala Tamara Zidanšek (100. WTA). Njena tekmica je bila 30. igralka na svetu Jasmine Paolini. Italijanka je pred dvema letoma zmagala na turnirju WTA Zavarovalnica Sava Portorož. To je bil njun tretji medsebojni dvoboj, oba dosedanja je dobila Paolinijeva. Spremljali smo kakovosten tenis, poln preobratov, na igrišču pa dve igralki, ki nista popuščali niti za trenutek. V prvem nizu je Tamara kar trikrat izgubila igro na svoj servis, po izenačenju na 1:1 v nizih pa smo gledali zelo razburljiv tretji niz. Tega je bolje začela Zidanškova, ki je povedla z 2:0. Italijanka pa se ni predala, do odločilnega brejka pa je prišla v predzadnji igri dvoboja. Ta se je končal po dveh urah in eni minuti. Italija se je tako po 10 letih znova uvrstila v finale. Po dvoboju Paolinijeva ni pozabila omeniti svojih nastopov v Sloveniji, prisotnim novinarjem je namreč dejala, da Slovenijo naravnost obožuje.

“Vedela sem, kaj moram delati na igrišču, kjer sem poizkušala sprejemati prave odločitve. Dala sem vse od sebe. Ona je v vzponu, je 30. igralka na svetu. Ne morem pričakovati, da mi bo podarjala točke. V ključnih trenutkih je res odigrala zelo dobro. Tudi sama sem dala od sebe svoj maksimum. Na žalost se ni izšlo. Če bom sledila temu, se bo pa prav gotovo slej kot prej izšlo. Po eni strani mi je kar žal, da je konec sezone. Zdaj pa me čaka dopust, tam bom opravila tudi rehabilitacijo, potem pa se bodo začele priprave na novo sezono. V športu vedno nekdo zmaga, drugi pa izgubi. Mi pa moramo gledati širšo sliko in slediti razvoju v igri. Zadovoljna sem, da sem ta napredek že pokazala na igrišču. Danes je bil čisto običajen dan. Meni je bilo manj stresno, kot ponavadi. Vedela sem, da so Italijanke dobre, še posebej Paolinijeva. Vedela sem, da bom morala odigrati najboljši tenis, če bom želela biti konkurenčna. To potem malce zmanjša pritisk. Imela sem jasen cilj. Zadovoljna sem s prikazano igro,” je po koncu tekmovanja rekla Zidanškova.

Ekipo že od leta 2015 vodi Andrej Kraševec. Skupaj z dekleti je prehodil dolgo pot, polno veselja in tudi razočaranj. Sevillo kljub polfinalnem porazu zapušča z dvignjeno glavo. “Imeli smo svoje priložnosti. Punci sta dali vse od sebe, imeli pa smo tudi nekaj smole. Italija ima številne igralke v prvi stoterici, tako da ima res odlično ekipo. Kaja je imela žogico za prvi niz, pa se ni izšlo. Tamara pa je odigrala zelo dobro tekmo. Tekmica me je presenetila, pa čeprav sem jo že velikokrat videl igrati. Celotno tekmo je držala zelo visoko raven igre. Mislim, da smo naredili izjemen rezultat. Je pa seveda tudi občutek, da bi lahko naredili še nekaj več. A pojdimo korak za korakom. Ni konec sveta. Ne pozabimo, prišli smo med 4 najboljše ekipe na svetu. Čaka nas analiza opravljenega dela, potem pa nove naloge,” je ob koncu tekmovanja rekel kapetan Andrej Kraševec.

Oceno zadnjega obdobja pa je podal tudi direktor Tenis Slovenije, Gregor Krušič: “To je zgodba zadnjih petih, šestih let. Zgodba, ki se je ustavila na predzadnji stopnici. Ampak na to stopnico smo zelo ponosni. Čeprav je kapetan jokal, se zavedamo, da moramo dvigniti glavo in biti veseli tega izjemnega uspeha. Gre za enega največjih uspehov slovenskega tenisa. Zdaj je potrebno zgodbo graditi naprej, tudi z mladimi igralkami. Erjavčeva je zelo napredovala, veliko pa pomagamo tudi Eli Nali Milić, ki je res obetavna igralka. V zadnjih letih se je Tenis Slovenija močno okrepila. Leta 2013 smo bili pri 600 tisoč evrih proračuna, letos se bomo dotaknili treh milijonov. Napredujemo na vseh področjih. Denar, ki ga bo zveza dobila za nastop na tekmovanju, bo šel za razvoj mladinskega tenisa, ob tem pa bomo še okrepili turnirje WTT. Načrtovanih je 18 moških in 21 ženskih, od aprila do septembra. Ob tem pa se nam je dvignil tudi ugled. V Sevilli nihče ni veliko pričakoval od nas, zdaj nas poznajo vsi. Naše dvoboje je spremljal tudi predsednik ITF, gospod David Haggerty, ki zelo ceni naše delo. Veselim se prihodnosti.”

60. POKAL BILLIE JEAN KING
Sevilla, polfinale
SLOVENIJA – ITALIJA 0:2
K. Juvan – M. Trevisan 6 : 7 (6), 3 : 6.
T. Zidanšek – J. Paolini 2 : 6, 6 : 4, 3 : 6

Vir: Tenis Slovenija